Țara este practic incapabilă să își acopere spațiul aerian. Această vulnerabilitate este exploatată în mod regulat de Kremlin pentru a planifica traseele rachetelor și dronelor. Moldova nu are practic o apărare antiaeriană proprie, astfel încât nu are cu ce să doboare rachetele și dronele rusești care zboară în spațiul său aerian în timpul atacurilor rusești asupra Ucrainei, scrie Defence Express, citat de TSN.
Moldova are un regiment de rachete antiaeriene, format din trei lansatoare de rachete sol-aer S-125. Cu toate acestea, Defence Express se îndoiește de precizia acestor date, deoarece există informații că în anii 2010 Moldova a vândut toate S-125 prin intermediul structurilor offshore.
În plus, țara nu are aproape niciun sistem de detectare a țintelor aeriene. Abia în 2023 Moldova a primit primul său radar modern, achiziționat de la compania franceză Thales, probabil Ground Master 200. „Sistemul de apărare antiaeriană al armatei moldovenești are doar 28 de unități ZU-23-2 și 11 tunuri S-60, fără un singur sistem de apărare antirachetă”, spun analiștii.
În ceea ce privește aviația, țara dispune de două An-2, șase Mi-8 și un avion de antrenament Yak-18.
Reamintim că, în timpul atacului masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei din 25 decembrie, una dintre rachetele de croazieră H-101 a zburat 140 km prin spațiul aerian al Moldovei și României înainte de a fi doborâtă în Ucraina.
Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a explicat că țara nu are capacitatea de a intercepta noile tipuri de rachete și drone.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com