Este vorba de moratoriul la vânzarea terenurilor arabile, iar povara este cea a responsabilității pentru cea mai mare bogăție a țării – pământul fertil. Moratoriul a fost prelungit pentru încă un an, oferindu-le șansa parlamentarilor să pregătească baza legislativă necesară pentru funcționarea pieții funciare. În pofida străduinței instituțiilor din străinătate să le demonstreze ucrainenilor avantajele pieții funciare, numărul adepților ei crește foarte încet. Iar sondajele de opinii atestă că două treimi din numărul cetățenilor ucraineni se pronunță împotriva vinderii terenurilor arabile. La întrebarea: dacă astăzi se va desfășura referendumul privind vinderea/cumpărarea terenurilor arabile, sociologii au primit următoarele răspunsuri: 72 la sută dintre respondenți sunt împotrivă, 13 la sută – pentru, 5 la sută – n-ar participa la votare, iar 10 la sută – stau la cumpănă. Majoritatea oponenților pieții funciare sunt oameni din localitățile sătești.
O bună parte dintre ei sunt pensionari, iar pensiile sătenilor sunt foarte modeste. Fiind mici proprietari funciari, ei dau în arendă cotele lor de pământ fermierilor sau sătenilor în stare să le lucreze. Plata pentru arendă nu-i chiar atât de mare, dar este sigură și binevenită pentru sătenii pensionari.
Marii proprietari de pământ, adepți ai anulării moratoriului și ai pieții funciare liberale, îi învinuiesc pe micii arendași ai cotelor de pământ că aceștia plătesc pentru arendă o nimica toată. Însă, mulți săteni îi înțeleg și pe arendași: mari venituri de la prelucrarea pământului nu sunt, deoarece se scumpesc mereu îngrășămintele minerale, combustibilul, mijloacele de protecție a plantelor, iar prețurile la producția agricolă nu cunosc asemenea salturi.
Oricum, problema funciară trebuie rezolvată pozitiv, reforma în domeniul dat nu poate fi alta decât eficientă pentru săteni, pentru producătorii agricoli și pentru țară. Moratoriul creează și un pericol social. Dacă el va fi prelungit pentru încă zece ani, numărul micilor proprietari funciari (ai cotelor de pământ) din Ucraina se va reduce de două ori. Iată datele de statistică: vârsta medie a deținătorilor cotelor de pământ este de 60 de ani, 65 la sută din numărul lor sunt pensionari, iar o pătrime dintre ei au depășit vârsta de 70 de ani.
Împroprietărirea sătenilor cu pământ a început încă în anii 90, atunci au primit actele respective circa 20 la sută din numărul locuitorilor din localitățile rurale. În prezent 1,4 milioane din acei proprietari de cote funciare au decedat. Circa 460 mii de cote de pământ nu au fost transmise prin testament urmașilor. Aceasta înseamnă că 1,6 milioane hectare de terenuri arabile, împărțite în cote cu 25 de ani în urmă, au rămas fără stăpân. Dacă ne conducem după statistica demografică din localitățile rurale, se poate constata că peste zece ani din numărul actual de mici proprietari funciari (5,5 milioane) vor rămânea numai 1,3 milioane de bărbați și 2,3 milioane de femei, adică jumătate din numărul total.
Desigur, aceste date sunt puse și la dispoziția deputaților poporului, care urmează să decidă soarta pieții funciare în Ucraina. Și acest lucru trebuie să-l facă actuala componență a Radei Supreme, dar nu următoarea, care va fi aleasă la finele anului în curs.