Muza teatrului, Melpomene, a îndrăgit Horbova

Screenshot_1

La 27 martie, Ziua Internațională a Teatrului, a fost marcată și la Horbova, unde activează unicul în Ucraina Teatru popular în limba română.

-În această zi, împreună cu câțiva membri activi ai teatrului nostru, am trecut pe la veteranii lui, pe la Valentina Puiu, prima regizoare, felicitându-i cu prilejul sărbătorii, ne-a relatat doamna Maria Buzduga, actualul conducător artistic. Aceasta a devenit de acum o tradiție.

Teatrul „Miorița” din Horbova a fost creat în 1960. Din 1980 el poartă titlul onorific de colectiv popular și în prezent este la cea de a 58-a stagiune. Deci, funcționează ca și teatrele profesioniste, iar spectacolele lui sunt o adevărată sărbătoare pentru întregul sat.

Ne-am obișnuit ca de fiecare dată, în prima duminică după Paști, să ne prezentăm în fața consătenilor cu cel mai bun spectacol. Anul acesta vom face o mică excepție, el va avea loc la 6 mai, căci Paștele cade la începutul lui aprilie și în sala Casei de cultură e cam rece. Dorim ca spectatorilor să le fie comod și să se bucure din plin de spectacol. Deci, horbovenii așteaptă prezentațiile noastre ca Paștele, în sensul pozitiv al cuvântului, căci actorii noștri le aduc lumină în suflet și o mare delectare estetică, explică doamna Maria Buzduga.

Dar cine sunt actorii? Oameni din sat cu ocupații diferite, dar cu marea dorință de a juca pe scenă: Viorel Șvabu, conducătorul Gospodăriei de fermier, Alina Boiciuc, contabilă, Rodica Andrieș, director-adjunct al Școlii medii, veteranii Vasile Albu și Elena Vorneanu, profesorii Igor Recolța și Ala Zgârcea, Elena Jechel, bibliotecară, și alții. Alături de ei însușesc măiestria actoricească tinerii Lida Mihai, Grigore Amari, Vasile Capalb, Gheorghe Jechel.

– Anul acesta am înscenat două spectacole – unul după o piesă ucraineană „Cumătrul morar sau Dracul în poloboc” și după piesa lui Arhip Cibotaru „La telefon”. Iar pentru sărbătoarea teatrală din 6 mai am inclus și sceneta după Gheorghe Urschi „Testamentul”, în care joacă veteranii noștri Vasile Albu și Elena Vorneanu. Cu aceste piese vom participa și la Festivalul anual „Primăvara teatrală”, a remarcat doamna Maria Buzduga.

Horbova nu poate trăi fără teatru. În trupa teatrală se înscriu sătenii din tată în fiu, așa cum și în vestitul ansamblu de dansuri de aici. În cei 58 de ani de când există teatrul la Horbova s-au schimbat mai multe generații de actori. De altfel, la timpul său în spectacolele Teatrului „Miorița” a jucat și Arcadie Suceveanu, actualmente președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Screenshot_2 Screenshot_3

Добавить комментарий