Alianta Nord-Atlantica va aplica masuri defensive «proportionate» pentru a contracara actiunile Rusiei, care incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete nucleare — cum ar fi cele din Ucraina — care pot fi folosite impotriva Europei, afirma Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.
In replica, rusii sustin ca, de fapt, nu fac decat sa se apara de amenintarea instalatiilor balistice din Romania.
Discutiile purtate la Davos pe tema dezarmarii au esuat, in conditiile in care reprezentantii NATO si cei ai Rusiei s-au acuzat reciproc de incalcarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare.
Pe de o parte, NATO sustine ca Rusia ameninta Europa folosindu-se de mai multe sisteme balistice, printre care si cele instalate in Crimeea anexată. In consecinta, Alianta nu poate ramane pasiva.
„Vom lua decizii proportionate si defensive. Daca Rusia continua incalcarea Tratatului INF fara sa suporte consecintele, va fi subminata respectarea nu doar a INF, ci si a altor tratate privind cotrolul inarmarii», a declarat Jens Stoltenberg pentru Politico.eu, la forumul de la Davos.
Publicatia mai consemneaza ca, potrivit secretarul general al NATO, Rusia «a dezvoltat si instalat noi sisteme balistice, mobile», care sunt «greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare si pot ataca orase europene fara prea mult timp de avertizare».
Cu toate acestea, sustine Jens Stoltenberg, cea mai buna solutie ar fi ca problema sa se rezolve pe calea dialogului.
«Cel mai important este sa ne asezam la masa negocierilor si sa gasim solutii politice, in conditiile in care nu vrem o noua cursa a inarmarii. Nu ne dorim un nou Razboi Rece», a mai spus Jens Stoltenberg.
Nemultumite, insa, de ritmul negocierilor, Statele Unite au anuntat de curand ca s-ar putea retrage din tratat, in cazul in care Rusia nu incepe sa isi respecte obligatiile.