Licoarea acrișoară și ușor tulbure vindecă o mulţime de afecțiuni, de la banalele dureri de cap, la boli metabolice grave.
Tratamente interne. * Reumatism, reumatism degenerativ – se ia de trei ori pe zi câte o lingură de oțet de mere amestecată cu o linguriță de miere. Cura durează minimum trei luni și are efecte de dezintoxicare a organismului foarte puternice. În plus, anumite substanțe conținute de oțetul de mere au efecte antiinflamatoare articulare și împiedică procesele de îmbătrânire și de degenerare a cartilajelor și a epiteliilor.
* Litiaza renală (pietre la rinichi) – prevenire și combatere – se bea de trei ori pe zi câte un pahar de apă plată (săracă în minerale) în care se dizolvă 1-2 lingurițe de oțet de mere. Remediul se ia timp de o lună.
* Obezitate, îngrășare – se bea în fiecare dimineață, la trezire, pe stomacul gol, un pahar de apă de izvor, în care au fost dizolvate două lingurițe de oțet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, după fiecare masă, se bea o jumătate de pahar de apă în care se adaugă o linguriță de oțet de mere și două lingurițe de miere. Oțetul de mere stimulează procesele de eliminare din organism (în special tranzitul intestinal) și activează anumite lanțuri metabolice care favorizează slăbitul. Pentru o cură de slăbire forte, înainte de fiecare masă, oricât de îmbelșugată sau săracă, se înghit doi căței de usturoi pisați împreună cu o lingură de oțet de mere și puțină apă. Este un preparat nu foarte rafinat la aromă și cu atât mai puțin la gust, însă efectul merită efortul. Ar mai fi de reținut că această cură, destul de dură pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de șapte zile la rând, urmate de șapte zile de pauză.
* Colecistita, dischinezia biliară, litiaza biliară – majoritatea persoanelor care au probleme cu bila ar putea fi scutite de multe necazuri luând 1-2 lingurițe de oțet de mere cu 10 minute înainte de fiecare masă (20-25 de minute în cazul persoanelor cu un apetit alimentar foarte puternic).
* Indigestii frecvente, hipoaciditate – beți înainte de masă cu 5-10 minute și imediat după masă câte un sfert de pahar de apă în care a fost diluată o linguriță de oțet. Oțetul stimulează salivația, secreția de sucuri gastrice și mărește peristaltismul tubului digestiv.
* Inapetență, anemie, slăbiciune corporală la copii – medicina populară recomandă în toate aceste cazuri administrarea unei lingurițe de oțet, combinată cu o linguriță de miere, înainte de fiecare masă (doza va fi redusă la jumătate, în cazul copiilor sub cinci ani). Oțetul de mere, pe lângă faptul că stimulează pofta de mâncare și digestia, ajută la asimilarea fierului și a altor minerale esențiale din alimente, favorizează procesul producerii globulelor roșii, stimulează foarte blând sistemul nervos central, inducând o stare de vioiciune și tonus. Suplimentar, pe lângă administrarea internă, se fac săptămânal frecții pe tot corpul cu oțet de mere, mai ales în cazul copiilor, care se îmbolnăvesc ușor.
* Migrenele – mai ales cele care apar ca o consecință a unor probleme hepato-biliare sau a constipației, se tratează intern cu oțet de mere, din care se iau 2 lingurițe diluate în puțină apă. Extern se fac fricționări ale tâmplelor și ale bazei craniului (deasupra cefei) cu oțet de mere. O metodă populară care uneori dă rezultate surprinzător de rapide este inspirarea vreme de cinci minute a vaporilor de oțet de deasupra unui vas umplut cu acest lichid.
Tratamente externe. * Durerile de gât – se face din oră în oră gargară cu o soluție de oțet concentrată: 4 linguri de oțet la o cană (250 ml) de apă. După ce durerile de gât se atenuează, gargara se face mai rar: din 3 în 3 ore. Este un tratament deosebit de eficient în fazele incipiente ale răcelilor. Procedura are un efect foarte bun și în cazul în care avem senzația de gât uscat.
* Oboseală cronică, epuizare – se face un masaj al întregului corp cu oțet de mere sau, mai bine, cu un oțet de mere aromatizat cu lavandă. Se ia oțet de mere în palmă și se întinde pe piele cu mișcări blânde și energice (făcute mereu în sens ascendent) insistându-se asupra umerilor, a cefei, a toracelui și în zona frunții. Acest tratament durează 30 minute și va fi urmat obligatoriu de un duș, după care vă veți simți proaspeți și în formă. Același tratament este recomandat contra surmenajului intelectual, precum și contra febrei musculare.
* Contra îmbătrânirii premature a pielii, se fac de două ori pe lună masaje ale întregului corp cu oțet de mere. Acest produs natural favorizează recăpătarea supleței și a tonusului tegumentelor, înviorează, curăță pielea, previne apariția infecțiilor și a dermatozelor.
* Micozele unghiilor – se face un tratament de lungă durată, dar cu o eficiență excepțională, verificată în practică. De trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara, se ține degetul în oțet de mere timp de o jumătate de oră. Peste noapte, se învelește degetul bolnav în vată îmbibată cu oțet de mere și se înfășoară în plastic (degetare tăiate din mănușile chirurgicale). Din când în când, se mai tamponează unghia și cu tinctură de propolis sau de muguri de plop, care au efecte antiinfecțioase foarte puternice și acționează foarte bine pe țesuturile înmuiate anterior de oțet. După 2-3 luni, micoza va dispărea.
* Răceala, adjuvant în cazul pneumoniilor și infecțiilor gripale severe – se fac fricționări ale întregului corp, dar în special ale toracelui, cu oțet de mere. După tratament, pacientul se învelește bine și se lasă să asude vreme de măcar 10 minute. O eficiență deosebită în cazul în care aceste boli sunt însoțite de febră sau de dureri musculare o are masajul cu oțet mentolat, care are o importanță terapeutică foarte mare. (Formula AS)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com