Nemții crează locuri de muncă pentru românii din Herța

1481634248__5-630x420

După procesul de dezindustrializare a ţării, destul de păgubitor pentru economia ucraineană, se părea că giganta uzină „Graviton” din Cernăuţi nu-şi va mai reveni şi că din faima ei de odinioară va rămâne doar denumirea staţiei transportului public din faţa blocurilor înnegrite de ploi, ninsori şi pustietate.

Şi, totuşi, s-au găsit persoane care au reîntors forfota conveierelor de producţie deocamdată în unul din blocurile uzinei. Este vorba de investitorii de la Compania germană „Prettlgroup”, înregistrată încă în anul 1953. Pe banii acestora corpul central al fostei uzine ale complexului militar-industrial sovietic a reînviat din ruine şi arată ca o întreprindere modernă de tip occidental. Pe faţada lui a apărut şi denumirea „Graviton” împreună cu marca de comerţ a întreprinderii, care a rămas aceeaşi ca şi pe timpurile nu prea îndepărtate. însă, în loc de microscheme pentru aparate de zbor şi altă tehnică, aici se vor produce utilaje electrice moderne pentru automobile. Iar întreprinderea se va numi „Automotiv Electrik Ukraine”.

Compania germană intenţiona să-şi deschidă filială în unul din centrele din vestul Ucrainei şi primarul Cernăuţiului, Oleksii Kaspruk, a declarat că anume oraşul nostru i-a ademenit şi le-a pus la dispoziţie spaţiul necesar pentru organizarea procesului de producţie.

Deschiderea întreprinderii a fost planificată pentru data de 13 decembrie cu participarea Premierului Ucrainei, Volodymyr Groisman. A fost un eveniment neordinar şi şeful executivului ucrainean a rămas încântat de noua întreprindere, pentru punerea în funcţiune a căreia a fost nevoie de investiţii în sumă de 80 milioane grivne.

Recent, am avut posibilitatea să stau de vorbă cu un fost muncitor al acestei întreprinderi. „Mă bucur, mi-a spus dumnealui, când văd că uzina noastră renaşte, că vor fi create noi locuri de muncă”. Deci, acea mândrie muncitorească nu s-a epuizat cu trecerea anilor. Ea a rămas în sufletul miilor de angajaţi la această întreprindere.

Acum, deocamdată, în secţia nouă a „Graviton”-ului lucrează circa 200 persoane. în anul următor conducerea întreprinderii planifică să mărească numă­ rul acestora până la o mie. Şi în această direcţie se lucrează deja. Organizatorii procesului de producţie şi-au amintit de vechea metodă — naveta. Ei caută braţe de muncă în raionul Herţa, căci e mai aproape de oraş. Au avut întâlniri cu potenţialii muncitori în cadrul Serviciului raional de ocupare a forţei de muncă, le-au povestit despre condiţiile de muncă, asistenţa socială, iar în caz de necesitate întreprinderea poate organiza şi transportul său, naveta zilnică a muncitorilor din satele raionului. La fiecare consiliu sătesc au fost aduse broşuri, în care sunt expuse toate propunerile conducerii întreprinderii şi condiţiile pe care ea se angajează să le creeze pentru viitorii muncitori. Din Molniţa, bunăoară, la „Graviton” deja lucrează vreo 5-6 persoane, a spus primarul localităţii, dl Mihail Malancă. Alţi primari au accentuat că doritori nu sunt chiar atât de mulţi, explicândumi că nevoia i-a învăţat pe oameni să-şi câştige altfel existenţa şi e o problemă să se întoarcă din nou la munca de conveier.

Добавить комментарий