Istoricul zilei: 17 octombrie
La 17 octombrie în lumea întreagă este marcată Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei.
Ea a fost instituită prin rezoluţia Adunării Generale a ONU din 22 decembrie 1992. La alegerea datei privind marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei a fost luată în vedere ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadéro din Paris, unde în 1948 a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei. Manifestanţii, veniţi la îndemnul preotului catolic Joseph Wresinski, au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului şi au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă inaugurată în aceeaşi zi. Reproduceri ale pietrei comemorative au fost dezvelite în întreaga lume, servind ca loc de adunare pentru a sărbători Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. O astfel de replică este situată în grădina sediului Naţiunilor Unite şi este locul unde anual au loc ceremonii organizate de către Secretariatul Naţiunilor Unite din New York.
Într-o lume care a ajuns la un nivel fără precedent de dezvoltare economică, mijloace tehnologice şi resurse financiare, faptul că milioane de persoane trăiesc în sărăcie extremă este imoral, arată Organizaţia Naţiunilor Unite. Sărăcia nu este doar o problemă economică, ci mai degrabă un fenomen multidimensional care cuprinde lipsa atât a veniturilor, cât şi a capacităţilor de bază pentru o viaţă demnă. Persoanele care trăiesc în sărăcie se confruntă cu condiţii de muncă periculoase, locuinţe nesigure, lipsa unei alimentaţii sănătoase, acces inegal la justiţie, lipsa puterii politice, acces limitat la îngrijiri medicale.
Potrivit Băncii Mondiale, în prezent limita sărăciei constituie 1 dolar şi 90 cenţi pe zi. Cu această sumă trăieşte pe zi 10 la sută din populaţia planetei. Circa jumătate din numărul celor mai săraci oameni trăiesc în ţările africane.
În ultimii trei ani Ucraina a demonstrat că are şanse reale să iasă din criză şi să atingă nivelul sărăciei din 2008 – perioada până la criza financiar-economică. În anul 2019 nivelul sărăciei s-a redus până la indicele de 41,4 la sută faţă de 45 la sută în 2018. Însă, pandemia de COVID-19 a făcut unele corectări în privinţa dezvoltării social-economice a ţării. În 2020 nivelul sărăciei va creşte cu 6,5 la sută faţă de indicele respectiv din 2019.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com