După prima comunitate teritorială unită — Mămăliga, care în decursul a doi ani, prin reuşite şi nereuşite, a acumulat experienţă, în raionul Noua Suliţă va apărea şi a doua. Săptămâna trecută, la 12 mai, a avut loc sesiunea Consiliului Orăşenesc Noua Suliţă la care a fost abordată chestiunea unirii benevole a comunităţilor.
Sesiunea şi-a dat acordul la unirea benevolă a comunităţilor teritoriale din satele Marşinţi, Stroieşti, Zelenyi Gai, Sloboda, Ryngaci, Şişkivţi, Răchitna şi din oraşul Noua Suliţă într-o singură comunitate teritorială cu centrul administrativ la Noua Suliţă. Populaţia acestor localităţi este de 20.361 de oameni. Fiecare localitate dispune de infrastructura socială necesară. Primarul oraşului Noua Suliţă, doamna Maria Nicorici, a declarat în faţa deputaţilor că, în prealabil a stat de vorbă cu fiecare primar al satelor, aceştia accentuând că nu sunt împotriva creării unei astfel de comunităţi.
Următorul pas va fi acceptarea acestei propuneri la sesiunile celor şapte consilii săteşti şi înaintarea documentelor spre examinare Cabinetului de Miniştri al Ucrainei.
După cum era de aşteptat, propunerea deputaţilor Consiliului Orăşenesc Noua Suliţă este apreciată în mod diferit de locuitorii şi conducătorii satelor vizate, în discuţia avută cu primarul satului Stroieşti, dl Marian Cucureac, dumnealui a explicat că această localitate e prea aproape de Noua Suliţă şi demult e integrată cu ea: munţi dintre stroieşteni lucrează în centrul raional, îşi duc acolo copiii la grădiniţă, la şcoală.
— Consiliul sătesc Stroieşti dispune de un buget normal, care poate asigura mult-puţin dezvoltarea satului, dar dacă este pusă problema formării comunităţilor teritoriale unite, deşi benevolă, nu există o altă ieşire. În asemenea condiţii o parte din banii încasaţi vor rămâne comunităţii şi ea îi va putea folosi mai eficient. Dar oamenii se tem să nu se repete istoria colhozurilor mari, formate din mai multe sate, când totul era concentrat în centru şi la periferie — mai nimic, a subliniat primarul de Stroieşti.
Spre deosebire de Stroieşti, localitatea Răchitna este situată mai departe de Noua Suliţă şi, cât de straniu ar părea, dar nu are legătură directă cu centrul raional, adică nu dispune de autobuz care circulă pe itinerarul Răchitna-Noua Suliţă. Locuitorilor de aici le este mai convenabil şi mai uşor să ajungă la Cernăuţi decât la Noua Suliţă.
— Până acum au avut loc trei adunări ale sătenilor, la care a fost discutată chestiunea creării comunităţii teritoriale, spune primarul de Răchitna, doamna Oxana Roman. Au sosit delegaţii de la Ridkivţi şi din Colincăuţi, raionul Hotin, „invitându-ne” să creăm împreună comunitatea teritorială. Deocamdată nu am luat nici o decizie. Vom analiza şi propunerea Consiliului Orăşenesc Noua Suliţă şi vom pune pe cântar toate avantajele şi dezavantajele.
Vasile CARLAȘCIUC