Au rămas zile numărate până la începutul noului an școlar 2018-2019. În majoritatea instituțiilor de învățământ școala va începe luni, 3 septembrie, astfel că părinții mai au doar câteva zile pentru a pune toate lucrurile la punct. Noul an şcolar vine cu schimbări mari și cu emoții pentru elevi, dascăli și părinți. Aproximativ 448 mii de copii sunt așteptați în acest an în clasa I, care vor studia conform noilor standarde.
Peste 20 mii de cadre didactice din toată țara au absolvit cursuri speciale pentru a însuși noile standarde de competență profesională. Accentul se va pune pe gândirea logică, analiză și aplicarea cunoștințelor în practică, susține ministrul Învățământului, Lilia Grynevyci. Cu toate acestea, ambițioasa reformă a învățământului ce urmează să fie implementată din acest an, bate pasul pe loc. În pofida faptului că pentru Noua Școală Ucraineană din buget s-a alocat aproximativ 1 miliard de grivne, în mai multe regiuni din țară școlile nu sunt pregătite să-i primească pe elevi în noul an școlar. În sălile de clasă lipsesc băncile, materialele didactice și manualele. Ministerul Învățământului acuză autoritățile locale, care nu au reușit să însușească fondurile alocate. La rândul lor, autoritățile din teren dau vina pe licitațiile organizate cu întârzieri. În învățământul autohton manualele școlare sunt gratuite pentru toți elevii. În realitate aceste instrumente importante în activitatea didactică lipsesc cu desăvârșire. Oxana Paliiciuk, șefa Departamentului regional Învățământ și Știință din Cernăuți, anunță o criză catastrofală a manualelor. Potrivit ei, școlile din regiune sunt asigurate în proporție de 73% cu manuale doar pentru clasele a 5-a. Lipsesc manualele pentru clasele a 1-10, în pofida promisiunilor Ministerului Învățământului de a asigura toate școlile până la 1 septembrie. Anul acesta școlile din regiune nu au primit nici un manual pentru elevii din clasa I. „Este un fapt regretabil. Dar există copiatoare xerox și versiunea electronică a manualelor. În plus, copiii din clasa întâi nu încep să citească imediat. La început ei învață sub forma unui joc”, a declarat miercuri Oxana Paliiciuk la conferința regională a cadrelor didactice.
Reforma iniţiată de Ministerul Învățământului presupune și schimbarea sistemului de notare din clasele primare. În locul tabelelor de note, elevii vor primi la sfârșitul anului școlar un certificat cu realizările obținute. În acest certificat, care va fi actualizat de două ori pe an, învățătorul va indica realizările copilului, activitatea independentă la lecție, interacțiunea cu alți elevi, etc. În același timp, elevii din ciclul primar vor avea mai puține teme pentru acasă, iar cei din clasele întâi sunt scutiți complet de aceste sarcini.
Tot din acest an, la iniţiativa Ministerului Învățământului, cadrele didactice care au împlinit vârsta de pensionare vor putea munci doar pe bază de contract. „Există profesori-pensionari care nu sunt capabili să facă față sarcinilor impuse. Astfel vom crea mai multe locuri de muncă pentru tânăra generație”, consideră Lilia Grynevyci.