Instituția Publică cernăuțeană „Laboratorul central regional” din cadrul Ministerului Sănătății al Ucrainei informează că epidemia de rujeolă continuă să crească, bilanțul ajungând la 468 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care 372 se referă la copii (79%) și 96 la adulți.
În ceea ce privește grupul de vârstă, cel mai frecvent se îmbolnăvesc de rujeolă copii de până în 5-9 ani (144 cazuri- 40%). În rândul copiilor sub vârsta de 1 ani, au fost confirmate 23 de cazuri de rujeolă. Cel mai mic pacient afectat de virusul rubeolei are doar 2 luni.
Cele mai multe cazuri la adulți au fost semnalate la persoane cu vârsta între 20 — 29 ani (31 cazuri — 45%). Cel mai vârstnic pacient este în vârstă de 52 ani.
La nivel național de la începutul anului au fost înregistrate peste 200 de cazuri de îmbolnăvire. Cinci oameni, inclusiv doi minori, au murit din cauza rujeolei.
Situația este agravantă și în România. Doar în ultima săptămâna în 15 județe din țara vecină, au fost înregistrate 116 cazuri noi de îmbolnăvire. În total, de la începutul lunii septembrie, peste 10 mii de persoane s-au îmbolnăvit, dintre care 38 au murit. Potrivit statisticilor oficiale, fiecare al patrulea bolnav are nevoie de spitalizare, iar unul din 1.000 moare.
Virusul rubeolei se transmite pe calea aerului: îl prinzi din zbor când o persoană bolnavă strănută sau tuşeşte lângă tine. Infecţia însă poate fi prevenită. Prima măsură preventivă e vaccinul. El e administrat de către medicul pediatru copiilor între cea de-a 11-a şi cea de-a 15-a lună de viaţă. Apoi este repetat, în şcoală, la 7 ani împliniţi şi între 14 şi 16 ani.