Nutriţie şi sănătate. Ceaiuri pentru relaxare. Cum pot ameliora stările de stres

Homemade,Portion,Of,Fresh,Ginger,Tea

Unele plante medicinale pot avea efecte puternice asupra nivelului de stres din organism, de aceea pot influența în mod pozitiv sănătatea fizică și mintală. Ceaiurile sunt băuturi foarte populare datorită gusturilor caracteristice cu ajutorul cărora le poți recunoaște și proprietăților medicinale care pot îmbunătăți sănătatea generală. Printre acestea se regăsește şi capacitatea ceaiurilor de a ameliora stările de stres.  Efectele de calmare ale ceaiurilor pot varia în funcție de organismul fiecărei persoane și de percepția papilelor sale gustative. Pentru a găsi sortimentul de ceai cel mai potrivit este să fie încercate mai multe arome și moduri de preparare.

Ceaiurile asigură o serie de proprietăți: antioxidante, antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene, ce pot avea efecte benefice asupra organismului. Acestea pot scădea riscul de a dezvolta cheaguri de sânge și hipertensiune arterială.

Ceai de izmă bună.  Izma bună face parte din familia mentei. Ceaiul de izmă bună poate ameliora durerea și anxietatea. Poate oferi efecte de calmare și poate asigura beneficii antivirale și antimicrobiene. Acestea pot întări sistemul imunitar și sprijini corpul să lupte împotriva infecțiilor

Ceai verde.  Ceaiul verde are un conținut bogat în antioxidanți, cum sunt polifenolii și se numără printre aceste ceaiuri pentru relaxare. Aceștia pot proteja celulele de efectele dăunătoare ale moleculelor instabile, care poartă denumirea de radicali liberi. În acest caz, pot lupta împotriva stresului oxidativ, un proces ce poate accelera procesul de îmbătrânire și poate crește riscul de cancer.  Ceaiul verde poate îmbunătăți funcțiile creierului, cum ar fi: starea de spirit, memoria și timpul de reacție. Aceste rezultate benefice se datorează aminoacidului numit L-teanină, care funcționează în combinație cu cofeina prezentă în acest ceai.

Ceai de ghimbir.  Ceaiul de ghimbir se poate folosi pentru a trata mai multe simptome, cum ar fi: tuse, senzație de greață, crampe abdominale și dureri premenstruale. Acest ceai se obține prin fierberea în lapte sau apă a rădăcinii de ghimbir decojite și se regăsește printre aceste ceaiuri pentru relaxare. Compușii antiinflamatori prezenți în ghimbir, inclusiv shogaoli și gingeroli, pot contribui la ameliorarea crampelor menstruale.

Ceai de mușețel.  Ceaiul de mușețel se asociază cu îmbunătățirea calității somnului, ameliorarea crampelor stomacale și intestinale, tratarea disconfortului stomacal, inflamației de la nivelul stomacului provocate de stările de anxietate.

Ceai de rozmarin.  Ceaiul de rozmarin poate avea efecte asupra sănătății cognitive și ar putea ajuta la tratarea bolii Alzheimer, fiind printre aceste ceaiuri pentru relaxare. Compușii din rozmarin pot contribui la atenuarea inflamației, prevenirea ulcerului și îmbunătățirea sănătății generale a creierului.

Ceai de lavandă.  Ceaiul de lavandă poate îmbunătăți sănătatea digestivă și sănătatea mintală. Extractul de lavandă se poate utiliza în aromaterapie pentru a obține și a menține o stare de calm. De asemenea, poate reduce simptomele de anxietate și depresie.

Ceai de roiniță. Ceaiul de roiniță, denumită și balsam de lămâie, poate diminua nivelurile de stres și poate oferi o stare de calm. Acesta are efecte de relaxare, poate îmbunătăți starea de sănătate, trata anxietatea și atenua problemele de somn. (MediCOOL.ro)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий