Nutriţie şi sănătate. Sfecla roşie – leguma de toamnă care accelerează metabolismul, scade tensiunea și colesterolul

Red,Beetroot,With,Herbage,Green,Leaves,On,Rustic,Background.,Organic

Sfecla roşie este o legumă de toamnă care se numără printre cele mai bogate zece legume în antioxidanți – aceștia sunt compuși care previn stresul oxidativ de la radicalii liberi.

Consumul regulat nu numai că promovează metabolismul, dar, de asemenea, scade colesterolul. Potrivit lui Sidney McQueen, profesor clinician la Facultatea de Farmacie a Universității Missouri-Kansas City și expert în suplimente alimentare, antioxidanții sunt importanți pentru prevenirea tuturor tipurilor de boli cronice legate de vârstă, inclusiv a bolilor cardiovasculare și a bolii Alzheimer. El numește beneficiile uimitoare care pot fi obținute  din consumul de sfeclă.

Ţine la nivel tensiunea arterială.  Sfecla conține o mulțime de nitrați, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Acest gaz relaxează vasele de sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și tensiunea arterială.

„Studiile au constatat că sucul de sfeclă roșie poate reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială în decurs de 1-6 ore de la consumul acestuia. Un alt studiu efectuat pe 85 de adulți a constatat că sucul de sfeclă roșie are un efect asupra tensiunii arteriale numai la persoanele sub 65 de ani”, spune specialistul.

Controlul glicemiei. Într-un studiu pe 16 adulți sănătoși publicat în Journal of Nutritional Science, cei care au băut suc de sfeclă la mese au avut un control mai bun al glicemiei după mese decât cei care nu au băut. În experimentele de laborator, sucul de sfeclă a ajutat la scăderea colesterolului, a adăugat expertul.

Datorită potențialului său de a îmbunătăți fluxul sanguin, sfecla poate juca un rol important în performanța atletică. Într-un mic studiu efectuat pe 10 adolescenți obezi, publicat în American Journal of Physiology, 70 ml de suc de sfeclă roșie în fiecare zi, timp de șase zile, au îmbunătățit capacitatea de efort.

Îmbunătățirea performanței fizice.  Acesta este unul dintre puținele studii efectuate pe persoane cu niveluri scăzute sau moderate de activitate fizică. Majoritatea studiilor privind efectele sfeclei asupra performanței fizice au fost efectuate pe sportivi de elită.

Ajută creierul și capacitatea de gândire.  Îmbunătățirea fluxului sanguin poate ajuta și creierul, astfel că cercetătorii au studiat modul în care sfecla poate afecta capacitatea de gândire.  Un studiu pe 44 de adulți publicat în European Journal of Nutrition a constatat: consumul de sfeclă roșie a îmbunătățit consolidarea memoriei – capacitatea creierului de a converti noile informații în memorie pe termen lung.

Conform studiilor efectuate,  consumul de sfeclă îmbunătățește activitatea metabolică. Combinată cu o dietă adecvată și un regim de exerciții fizice, consumul acestei legume poate promova pierderea rapidă în greutate. (Sursa – actualno.com.)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий