Consumul regulat de alimente bogate în calciu poate reduce riscul de fracturi și poate încetini pierderea masei osoase. De altfel, spanacul este leguma considerată o adevărată bombă de calciu și are numeroase beneficii pentru organism. Această legumă este o opțiune foarte sănătoasă pentru toată lumea. Poate fi consumată într-o varietate de forme și vă poate ajuta să aveți o stare de bine pe tot parcursul zilei. Legumele au în general multe beneficii pentru organism, important este, de fapt, să le incluzi în dietă. Și, din fericire, avem de unde alege.
În timp ce unele legume pot înlocui carnea, unele pot fi foarte gustoase, altele pot fi extrem de bogate în calciu, care este la rândul său esențial pentru o mai bună funcționare a organismului.
Spanacul, o adevărată bombă de calciu. Legumele verzi, care au o culoare ceva mai închisă, sunt de altfel o alegere sănătoasă. Broccoli și varza sunt și ele bogate în calciu, nu la fel ca spanacul însă. O singură ceașcă de spanac conține nu mai puțin de 240 mg de calciu. La rândul ei, varza kale conține 139 mg de calciu, la 100 grame de frunze.
Pe lângă gama completă de minerale și vitamine esențiale, spanacul are calități superioare antioxidante, iar consumul reglează o serie de procese interne, de la curățarea sângelui la reducerea anemiei, la detoxifiere și la întărirea imunității.
Spanacul poate fi consumat crud sau uscat, dar el oferă diverse beneficii organismului și sub alte forme. În formă crudă este folosit în salate, unde se utilizează doar frunzele fragede, la care se adaugă dressing, alte legume ori brânză. Frunzele au efecte anticancerigene și de remineralizare a organismului. În plus, pot fi consumate de copii și vârstnici.
Fie că vorbim despre spanac consumat în forma sa crudă, sau ca ingredient într-un fel de mâncare, acesta are efecte antiinflamatoare, scade tensiunea arterială, conține o valoare ridicată de antioxidanți, este de ajutor și în protejarea oaselor noastre! Iar pentru cei dintre noi care vrem să dăm jos câteva kilograme, spanacul are o cantitate redusă de calorii, fiind un ajutor nesperat pentru dieta noastră!
Spanacul are o cantitate mică de calorii. Alte beneficii ale spanacului vin din concentrația ridicată de fier din acesta, cât și de multitudinea de vitamine care se găsesc în spanac, cum ar fi vitamina A, B, C și E. Partea cea mai bună pentru cei dintre noi care am dori să introducem mai mult spanac în dieta noastră este că planta este extrem de versatilă! Poate fi folosită în orice – de la supe, tarte, mâncare de spanac, salate, sau chiar crud.
Pentru a-l consuma fiert, se lasă în apă clocotită timp de maxim 8 minute. Se adaugă sare în apă pentru a păstra culoarea verde. Atenție! Apa în care a fiert nu trebuie băută, deoarece conține un nivel ridicat de oxalați. Spanacul poate fi prăjit în tigaie cu unt, ulei de măsline, smântână sau usturoi. De asemenea, poate fi transformat în suc sau ceai, dar poate fi folosit și sub formă de cataplasmă. (Click! Sănătate)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com