În a treia duminică a lui septembrie, în Ucraina este marcată Ziua lucrătorului silvic. Unica instituţie de învăţământ din regiunea Cernăuţi, care pregăteşte specialişti în acest domeniu este Colegiul de silvicultură din Storojineţ. El este situat într-un loc istoric – în fostul palat al baronilor von Orestein şi în Parcul dendrologic, cel mai mare din regiunea Cernăuţi şi inclus în lista patrimoniului naţional al Ucrainei.
Bazele parcului au fost puse de reprezentanţii familiei nobile Flondor, spre finele secolului al XIX-lea. Conacul a fost ridicat ceva mai târziu, în anul 1880. La începutul secolului al XX-lea familia Flondor a vândut această avere mecenatului şi marelui proprietar funciar, von Orestein. Noul proprietar a hotărât să transforme masivul silvic de lângă conac într-un parc. Lucrările au început în 1912 şi s-au extins pe o suprafaţă de 17,5 hectare. Cu acest scop la Storojineţ au fost aduşi puieţi de copaci şi arbuşti de specii rare şi unice. În total, în parc cresc circa o mie de specii de copaci şi arbuşti din întreaga lume, o bună parte dintre ei fiind exotici. În 1945 a fost deschis Colegiul de silvicultură, iar în parc viitorii specialişti îşi desfăşoară activitatea practică.
Înnoirea vegetaţiei parcului continuă şi astăzi. Are loc schimbul de seminţe pe 170 de adrese din lume.
Se spune că pădurile sunt plămânii planetei. Ele asigură condiţii bune de viaţă pentru generaţiile care vin. Plimbându-ne pe aleile Parcului dendrologic din Storojineţ, găsim şi alte epitete despre această bogăţie verde. Iar coexistenţa pe un teritoriu mic – de numai 17,5 hectare – a circa o mie de specii de copaci şi arbuşti din întreaga lume ne duce la gândul că grija faţă de plantaţiile silvice este o grijă planetară.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com