O constelație de nume dragi și scumpe de pe bolta spirituală a Bucovinei

27 06 C

Orice realizare în viața societății se datorează factorului uman. Acolo unde omul este prețuit, este asigurat succesul. Or, omul sfințește locul, după cum spune o vorbă de duh a poporului nostru. El, Ioan Ițco, om de afaceri și filantrop, președinte al Fundației „Ițco” din Suceava, președintele revistei „Dulce Bucovina” din Sucevița, se conduce după acest principiu în activitatea sa vastă, desfășurată atât în sudul Bucovinei, cât și în nordul ei. Deseori este prezent la acțiunile organizate de societățile românești de la Cernăuți. Domnul Ioan Ițco a contribuit nemijlocit la ridicarea bustului scriitorului și publicistului, unuia dintre liderii Comunității românești din nordul Bucovinei, Dumitru Covalciuc, în curtea școlii din satul său natal – Oprișeni. Apoi în vara anului trecut, filantropul din Sucevița și-a adus aportul la inaugurarea bustului altei personalități eminente a „neamului românesc de la poale de Carpați”, Grigore Bostan, în fața Școlii gimnaziale din Budeneț. De acolo, spunând la figurat, a pornit în lumea mare acest fiu de țăran, care a atins piscurile academice românești. Membru de onoare al Academiei Române, omul de știință, pedagogul, poetul Grigore Bostan, a condus timp de un sfert de veac Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți, pregătind un mare detașament de profesori de română, care cultivă și astăzi dragostea față de graiul matern în școlile românești din regiunea Cernăuți, și nu numai. Unii dintre discipolii lui Grigore Bostan au fost apreciați și de Ioan Ițco. O dovadă a acestui fapt sunt portretele acestora, incluse în „Galeria  Oamenilor de Seamă din Sudul și Nordul Bucovinei”, inițiate de domnul Ioan Ițco.

27 06 C 2

Zilele trecute această galerie de portrete a fost expusă în foaierul Casei de cultură din Ciudei. Este al doilea cadou făcut de Ioan Ițco Comunității Teritoriale Ciudei, primul fiind bustul lui Grigore Bostan. Dar mai există și o altă explicație esențială. Potrivit primarului de Ciudei, Anatolie Pițul, Comunitatea de aici întreține relații de colaborare cu Sucevița, locul de baștină al organizatorului expoziției, precum și cu alte comune din România. Vizitatorii expoziției au menționat imediat că printre „oamenii de seamă”, selectați de Ioan Ițco, sunt și consăteni de-ai lor – regretatul Gheorghe Micailu, profesor de română de la Școala nr. 1 din centrul Ciudeiului, în prezent Liceu, una dintre cele mai vechi școli românești din regiune. Alături de portretele contemporanilor noștri sunt expuse și cele ale unor personalități de vază, care pot fi întâlnite în manualele școlare de literatură și istorie.

27 06 C 1

–Am intenționat să-l proslăvesc pe om, căci un om simplu este și el personalitate. Iar genii sunt și ei oameni, a explicat ideea acestei galerii domnul Ioan Ițco.

Autorul galeriei a sosit la Ciudei, însoțit de o delegație întreagă de oameni vestiți din județul Suceava, portretele multora dintre ei fiind expuse în cadrul acestui vernisaj. Ei au fost primiți ca oaspeți dragi și scumpi, cu pâine și sare, după cum e legea găzduirii. Pentru ei au amânat puțin  vacanța de vară elevii de la Școala de arte din Ciudei și de la Liceul nr. 1, pregătind un mic concert. Oaspeții și gazdele s-au prins în hora interpretată cu mare măiestrie de Orchestra „Ghiocel” din Vancicăuți, care au făcut cu această ocazie  un mic popas la Ciudei, fiind în drum spre Vicovu de Sus, unde au fost invitați la Festivalul „Regina Sânzienelor”.

27 06 C 3

Ioan Ițco, ca autor al „Galeriei Oamenilor de Seamă din Sudul și Nordul Bucovinei”, și Anatolie Pițul, ca primar și gazdă primitoare, au asigurat că asemenea acțiuni consolidează relațiile de prietenie și colaborare, ele fiind urmate de realizarea unor proiecte comune transfrontaliere  în domeniul culturii și turismului.

27 06 C 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий