O duminică a poeziei româneşti la Cernăuţi

17 10 2022 F 6

„Maşina cu poeţi” iarăşi a poposit la Cernăuţi, în zi de duminică şi în miez de Brumărel. Cuvântul artistic a fost însoţit pentru puţin timp de sunetele alarmei antiaeriene, dar şi de un minut de reculegere întru pomenirea apărătorilor ucraineni (printre ei fiind şi etnici români), căzuţi în luptele pentru libertatea şi independenţa Ucrainei şi securitatea în întreaga lume. Şi de la o şedinţă la alta se pare că Cenaclul transfrontalier Suceava-Cernăuţi „Maşina cu poeţi” cucereşte un areal spiritual tot mai mare, ajungând până la Fălticeni, unde activează de un an Cenaclul „Nicolae Labiş”.   Conducătorul acestei întruniri literare, Constantin Bulboacă, a venit la Cernăuţi, însoţit de o echipă întreagă de slujitori ai cuvântului artistic şi cântecului.

17 10 2022 F 2

Ca şi la şedinţele precedente ale Cenaclului „Maşina cu poeţi” au fost lansate câteva cărţi noi. Profesorul universitar cernăuţean, Ilie Popescu, a prezentat volumul doi al cărţii sale „Omul e  un miracol al miracolelor”, lansarea căruia a avut loc recent la Suceava. Iar autorul din Suceava, Cezar Straton, a venit la şedinţa de la Cernăuţi, care a coincis cu jubileul său de 65 de ani, cu un nou studiu „Cernăuţi, acum un veac”.  El a anunţat şi apariţia a două cărţi de prozatorul din Suceava Nicolae Roşca – „Umbre” şi „Poveştile de luni”.

17 10 2022 F 5

„Minutul de istorie” a fost susţinut, ca de obicei, de membrul activ al Cenaclului transfrontalier, Ioan Abutnăriţei, care, de data aceasta, s-a referit la istoria Reşedinţei mitropolitane – cartea de vizită a Cernăuţiului.

Apoi a urmat recitalul poetic-muzical, „dirijat” de Vasile Bâcu (Cernăuţi) şi Constantin Hroboveanu (Suceava). La el şi-au dat concursul cernăuţenii Nicolae Şapcă şi Gheorghe Ungureanu (ambii participând în ajun la „Serile literare Nichita Stănescu” de la Sighetu-Marmaţiei), Vasile Carlașciuc, Gheorghe Bodnariuc, Doina Bojescu, Dumitru Zaidel, Dorin Misichevici. Vasile Bâcu s-a referit la noua plachetă de versuri a lui Ion Bâcu, fratele său, din regiunea Odesa, iar Gheorghe Ungureanu a citit o poezie de consăteanul său, Dumitru Mintencu, acesta neavând posibilitate să fie prezent la şedinţa Cenaclului „Maşina cu poeţi”. Au citit din creaţiile lor poeţii din sudul Bucovinei  Lenuța Rusu, Ion Caulea, Luminița Țăranu, Mihaela Pânzariu, George Sauciuc, Nicolae-Marcel Flocea, Grațiera Țurțu, Valerian Berdule, Parachiva Abotnăriţei. Numerele muzicale au fost asigurate de  Dumitru Caulea, Maria Dovghei, Gheorghe Posteucă, Natalia-Camelia Proțiuc – Cernăuţi,  Mihaela Pânzariu și Lenuța Rusu – Suceava.

17 10 2022 F 4

17 10 2022 F 8

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий