O întâlnire de suflet la Pătrăuții de Jos

24 11 F 1

Acest început de iarnă, poate puțin neașteptat pentru unii dintre noi, a venit și cu o manifestare cultural-literară deosebită la Căminul cultural din frumosul sat bucovinean Pătrăuții de Jos. În ultima decadă a unui Brumar, la început cald, iar spre fine mai rece, Căminul cultural din Pătrăuții de Jos a fost gazda unei manifestări deosebite. În alte timpuri i-am fi spus sărbătoare, dar în condițiile în care ne aflăm acum, ne vom limita doar s-o numim sărbătoare de suflet.

Această sărbătoare de suflet a fost prilejuită de venirea pentru prima oară ca oaspeți dragi și așteptați a doi oameni deosebiți din România. Primul e domnul Ioan Ițco, profesor, om de cultură, specialist și lucrător în sfera turismului, președintele fondator al Asociației „Dacia străbună” și al revistei cu același nume, dar și al revistei „Dulce Bucovină” , un bun prieten al nostru. Este omul care a inițiat proiectul „Galeria oamenilor de vază din Sudul și Nordul Bucovinei”. Al doilea este domnul Andrei Breabăn, cunoscut scriitor și om de cultură, autorul a zeci de cărți de valoare pentru istoria și cultura neamului nostru. Este autorul epopeii ștefaniene, cum o numim cu toții. Cele 10 volume, dedicate Marelui Voievod al neamului nostru Ștefan cel Mare și Sfânt, sunt nu numai cărți de o importanță deosebită, dar și un adevărat tezaur istoric, unic de altfel în literatura română din perioada actuală.

Cei doi invitați au venit la invitația mea personală, dar și a doamnelor din domeniul culturii satului Pătrăuții de Jos – Larisa Popescu-Chedic, Natalia Balan, lucrătoare ale Căminului cultural, și Maria Ștefureac, bibliotecara din localitate. Ca ascultători fideli, i-am avut de această dată pe membrii Ansamblului popular de dansuri „Mugurel” de la Căminul cultural al satului, colectiv cunoscut  atât în Nordul Bucovinei, cât și departe de hotarele lui.

Cei doi domni ne-au vorbit despre cultură, literatură, istorie, turism, credință, dragoste de neam, baștină, grai matern, despre valorile și comorile noastre spirituale, care trebuiesc păstrate și promovate. Iar tânăra generație trebuie să cunoască istora neamului, să respecte legile, să militeze pentru pace, bună înțelegere între diferite popoare, stimă și respect pentru valorile neamului românesc, dar și a culturii și viitorului țării noastre Ucraina, a cărei cetățeni suntem, care trece acum printr-o perioadă dificilă. Bineînțeles, că au prezentat cărțile și revistele publicate.

24 11 F 2

O frumoasă surpriză ne-a făcut una dintre membrele ansamblului „Mugurel”, membră a cercului literar „Lira” ce activează la Căminul cultural, Maria Vasca,  care ne-a recitat o poezie dedicată bisericii din satul natal.  Toți cei prezenți am admirat și tabloul pictat de colega ei Nicoleta Burla, tot reprezentând biserica satului nostru Pătrăuții de Jos. De altfel, elevii Liceului din Pătrăuții de Jos, ca și din alte localități participă cu plăcere la concursul recent lansat de Asociația „Valea Prutului” (președinte Sergiu Barbuța), intitulat „Biserica satului natal”.

Domnul Ioan Ițco ne-a făcut cadou, mie personal un mic tablou, pictat chiar de domnia sa, iar un altul i l-a făcut cadou omului de afaceri, directorului general al Fabricii de apă minerală de la Budineț, unul dintre sponsorii activităților noastre culturale, domnul Dumitru Morhan. Domnul Morhan a venit în acea zi la manifestarea de la Pătrăuții de Jos, într-o scurtă vizită, aducând ca întotdeauna dulciuri și apă minerală pentru copiii din ansamblu.

Expoziția pregătită în mica încăpere a Căminului cultural, a fost completată cu cărțile domnului Breabăn, dar și revistele și tablourile domnului  Ițco. Fac aici o paranteză și aș vrea să menționez că un alt invitat la întâlnirea propriu-zisă a fost și pictorul Radu Bercea, care din motive de sănătate n-a putut fi prezent de astă dată.

Ne cerem scuze de rigoare din partea mai multor personalități din Cernăuți: jurnaliști, reporteri, activiști ai culturii, scriitori și oameni cunoscuți, care ar fi trebuit să fie prezenți la manifestarea dată. Din lipsa unui spațiu mai mare (am făcut întâlnirea în cabinetul de lucru al doamnelor lucrătoare din domeniul culturii), de altfel unica încăpere care este încălzită cu o sobă cu lemne din spațiosul Cămin cultural. Din păcate sala de activități nu are încălzire, iar scena trebuie reparată de urgență. Ar fi cazul ca autoritățile din conducerea comunei Pătrăuți, să intervină. Credem și avem speranța că o vor face în timpul apropiat, chiar dacă trecem, cum spuneam la început, printr-o perioadă grea acum.  Oricum sperăm că în vară, vom putea organiza o manifestare de acest gen întru-n spațiu mai mare și cu mai mulți invitați.

Cărțile, revistele au fost donate bibliotecii Căminului cultural (avem și așa ceva), dar și bibliotecii satului.  Aceste cărți la care a muncit cu atâta dăruire de sine neobositul domn Andrei Breabăn, merită și trebuie să fie cunoscute de toți.

Așteptăm cu nerăbdare apariția revistei „Dacia străbună”, a cărei fondator este neostenitul și bunul nostru prieten domnul Ioan Ițco, redactor-șef, talentatul domn Andrei Breabăn, iar unul printre colegiului e redacție, ce-i drept cu o contribuție mai modestă, este și autoarea acestor rânduri.

Deocamdată aducem sincere mulțumiri invitaților noștri, domnilor Ioan Ițco și Andrei Breabăn. Suntem siguri că asemenea întâlniri vor avea loc prin licee, biblioteci, cămine culturale, asociații și centre de cultură, atât din Sudul cât și din Nordul Bucovinei. Trebuie să ne cunoaștem istoria, limba, să ne păstrăm credința străbună, să ne respectăm tradițiile, datinile, obiceiurile noastre. Toate acestea sunt valorile noastre spirituale.  Iar generația tânără trebuie să învețe să le respecte și să le promoveze.

24 11 F 3

Eleonora SCHIPOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий