Românca Aurora Simionescu scrie istorie în Japonia. Tânăra în vârstă de 33 de ani, fosta studentă a Universităţii Jacobs din Bremen, a fost numită Associate Professor la Agenţia Spaţială Japoneză JAXA, fiind prima non-japoneză care obține această funcție.
Aurora, una dintre cei 13 români incluşi în topul celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Sud, a declarat pentru idw-online.de că vrea să-și lărgească limitele proprii cu fiecare zi ce trece.
Interesul pentru cercetarea spațiului a început în momentul în care a citit o carte a unui om de știință american despre astronomie, pe când era încă adolescentă. Al doilea factor crucial a fost faptul că a absolvit Universitatea Jacobs din Bremen.
Pe blogul ei, earthinpink.com, Simionescu vorbește despre Cosmos. A postat și diverse fotografii, atât din spațiu, cât și de pe Pământ, dorind să captureze, în același loc, atât frumusețea din Univers, cât și cea de pe mica noastră planetă. Ea își dorește să încurajeze și tinerii din România să-și urmeze propria cale și să-și aleagă propria carieră, chiar dacă cea pe care și-o doresc nu e una tradițională.
În 2015, Aurora Simionescu era pe lista celor 100 de lideri ai inovației din Europa Centrală și de Est, în cadrul ediției a doua a proiectului New Europe, organizat de Res Publica alături de Visegrad Fund, Google și „Financial Times”. Astrofiziciana română a făcut parte dintr-o echipă de cercetători care au putut observa pentru prima dată unul din filamentele de gaz care leagă roiurile de galaxii, filamente a căror existență fusese dedusă doar teoretic. Din septembrie 2018, își continuă activitatea în domeniul cercetărilor spațiale la Institutul Olandez pentru Cercetări Spațiale SRON.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com