Occidentul, precaut în ceea ce privește alegerile din Ucraina

9362f8aa0603075bfc2a1c792044e455-wide-big

Susţinătorii occidentali ai Ucrainei se tem că viitorul preşedinte al ţării nu va dori sau nu va putea să accelereze reformele în care ei au investit vreme de cinci ani, oricare ar fi el.

Lupta electorală care va avea loc duminică se va duce între preşedintele actual Petro Poroşenko, fostul prim-ministru Iulia Timoşenko şi actorul Volodimir Zelenski.

Diplomaţii occidentali detaşaţi la capitala Ucrainei au spus că toate cele trei opţiuni lasă loc de îndoială asupra modalităţii în care ar produce reforme, ar lupta împotriva corupţiei şi ar continua ajutorarea populaţiei.

„Cu siguranţă ştim ce obţinem cu Poroşenko,” a spus un diplomat. „Credem că ştim ce vom obţine cu Timoşenko. Cu Zelenski, nu avem nicio idee.”

Poroşenko a câştigat apreciere pentru că a reuşit să ţină Ucraina în ordine după haosul ce a urmat anexării Crimeei, întărind armata şi adoptând reforme în domenii precum cel bancar sau cel energetic. Însă eforturile anticorupţie s-au împotmolit şi aparenta cultură a impunităţii unde oficiali de top nu sunt băgaţi la închisoare pentru fraudă sau luare de mită i-a dezamăgit pe votanţi.

În lipsa unei opţiuni mai bune, UE şi-a menţinut principiile de a insista pe reforme şi de a promova aspiraţiile pro-occidentale ale Ucrainei, în loc să susţină un anumit candidat.

„Poroşenko a avut o linie foarte clară, cel puţin pe hârtie, în a-i rezista Rusiei şi în a fi proeuropean. Nu a fost ideal, dar îl cunoaştem, am avut de-a face cu el,” a spus un diplomat de la Bruxelles.

„Este crucial ca următorul preşedinte să continue agenda de reforme pentru pentru că am investit foarte mult în ea. Fără asta şi fără o linie fără echivoc în ceea ce priveşte Rusia, relaţia va avea de suferit.”

Prin contrast, Zelenski este o enigmă. El a profitat de deziluzia simţită de la protestele Maidan încoace şi faţa nouă şi lipsa de bagaj politic este atrăgătoare pentru alegători, în special cei tineri.

Însă diplomaţii se tem de lipsa sa de experienşă şi de faptul că ar putea avea obligaţii faţă de Ihor Kolomoiski, un oligarh care deţine canalul TV unde apare şi Zelenski. Cei doi neagă că ar avea legături unul cu celalalt.

O victorie a lui Zelenski ar stârni îngrijorare referitor la soarta PrivatBank, cel mai mare creditor al Ucrainei, pe care guvernul l-a naţionalizat de la Kolomoiski în 2016.

Guvernul vrea să recupereze bani despre care spune că au fost sustraşi în perioada în care Kolomoiski deţinea PrivatBank. Kolomoiski neagă că ar fi comis vreo ilegalitate şi spune că banca a fost naţionalizată forţat, fără o justificare.

„Este el (Zelenski) doar o marionetă? Nu cred,” a spus un diplomat occidental. Va ajunge el să intensifice eforturile pentru judecarea cazului PrivatBank în orice jurisdicţie disponibilă? Trebuie să-ţi pui întrebări referitor la asta.”

La o întâlnire cu ambasadori europeni din februarie, Zelenski s-a disculpat destul de bine, potrivit unor oficiali prezenţi, minimalizând cariera sa de actor de comedie şi aducând în atenţie performanţa sa ca producător şi manager.

Totuşi, a lăsat impresia că nu prea are substanţă, a precizat un diplomat. Acesta din urmă a adăugat că viziunea optimistă ar fi ca Zelenski să se înconjoare cu reformatori care l-ar trata ca pe o foaie albă pentru a-şi imprima viziunea proprie.

„Nu te poţi aştepta la multe de la o persoană fără experinţă politică,” a afirmat un alt oficial. „Părea destul de sincer, dar doar rezultatele pot fi judecate.”

Chiar dacă este onest, Zelenski ar putea să aibă probleme cu trecerea propriilor sale reforme de parlament, având în vedere că nu are parlamentari, a spus un diplomat.

Într-un fel, Poroşenko a devenit victima propriului său succes de a menţine izolat conflictul din Donbas, a precizat un alt oficial, încurajându-i pe votanţi să-i dea o şansă lui Zelenski.

„Pentru că Poroşenko a cauterizat rana Donbas, a izolat conflictul de 90 la sută din ţară, oamenii au simţit că pot experimenta.” „Există o acalmie înşelătoare în ţară.”

Timoşenko, care a fost premier de două ori, este de asemenea o amestecătură pentru UE. A venit alături de ea în 2011, când a fost încarcerată de către predecesorul lui Poroşenko, Viktor Ianukovici, însă un acord de gaze naturale din 2009, care a părut să aducă mai multe beneficii Rusiei decât Ucrainei şi o retorică anti-reforme mai recentă au făcut- să nu mai fie atât de atractivă.

„Şi-a cam pierdut strălucirea de martir,” a spus un oficial de la Bruxelles.

Sondajele de opinie arată că Zelenski este în frunte, Poroşenko şi Timoşenko luptându-se pentru un loc în turul doi din aprilie. Există temeri că rezultatele strânse ar putea stârni acuzaţii de fraudare a voturilor şi proteste de stradă.

Adevărul.ro

Добавить комментарий