Într-un interviu la canalul de televiziune „Preamyi”, primarul oraşului Dnipro, Boris Filatov, a recunoscut că centrala aerospaţială Iujmaș, trece prin vremuri dificile. El a adăugat că, în calitate de primar, s-a implicat în practici de lobby agresiv pentru a preveni intrarea companiei în faliment, transmite epochtimes.
Filatov a declarat în interviul său că a avut o discuţie foarte sinceră cu anumiţi politicieni americani de nivel înalt şi le-a spus acestora că, în cazul în care nu ajută uzina ucraineană de rachete, care se confruntă cu probleme serioase, atunci inginerii ucraineni de rachete ar putea ajunge să lucreze pentru programul nord-coreean.
„Am avut o conversaţie nu prea plăcută cu politicieni americani de rang înalt. Nu voi spune cu cine. Le-am spus simplu: dacă lucrurile continuă în acest mod, aceşti oameni ar putea ajunge în Iran sau Coreea de Nord. Acesta este lucrul pe care îl doriţi?”, a afirmat Filatov.
În vara anului trecut, Ucraina a fost implicată într-un scandal internaţional după ce rapoarte ale serviciilor de informaţii publicate în New York Times au susţinut că s-ar putea ca diverse firme ucrainene specializate în apărare, inclusiv Iujmaș și Iujnoe, să fi vândut Phenianului tehnologie avansată pentru motoare de rachete. Se crede că aceste componente au permis Coreei de Nord să dezvolte rachete balistice cu rază intermediară şi intercontinentale Hwasong-12 şi Hwasong-14.
Comentând articolul publicat de New York Times, Filatov a afirmat că este păcat că ucrainenii consideră că “tot ceea ce este scris în mass media occidentală este adevărul incontestabil”.
Cât despre situaţia actuală a uzinei Iujmaș, primarul a precizat că acum este “mai uşor”. “Înainte era pur şi simplu o situaţie dezastruoasă. Şi pentru noi, din păcate. Ştiţi cum este: dacă cineva este de vină, atunci este preşedintele, primarul şi guvernatorul”. Sunt probleme majore, inclusiv o datorie uluitoare, a adăugat Filatov.
Producătorul major de rachete, motoare de rachete şi nave spaţiale din perioada Uniunii Sovietice, Iujmaș, s-a confruntat cu mari greutăţi în ultimii câţiva ani, în special pe fondul relaţiilor tensionate dintre Kiev şi Moscova. Fiind în mod tradiţional dependentă de piaţa rusă, Iujmaș a încercat să îşi reorienteze producţia şi de atunci este la un pas de faliment.
Săptămâna trecută, compania a declarat că aşteaptă 8,2 miliarde de dolari din Rusia pentru finalizarea vehiculului de lansare Zenit-2SLB, ceea ce indică că un anumit nivel de cooperare continuă între cele două părţi. De asemenea, compania a semnat recent un contract pentru a testa motoare de rachete alimentate cu combustibil lichid indiene pe o perioadă de doi an şi a adăugat că va continua şi cooperarea cu Institutul sud-coreean de Cercetare Aerospaţială pentru producerea de componente pentru motoare de rachete.