Ombudsmanul lingvistic, Taras Kremin, a criticat dur proiectul de lege înaintat de deputatul Maxim Bujanskii (partidul Slujitorul Poporului), care propune suspendarea procesului de trecere a predării materiilor în limba de stat în școli.
„Fac apel la deputații poporului din Ucraina să nu sprijine și să retragă de pe ordinea de zi proiectul de lege „ Cu privire la modificările unor acte legislative ale Ucrainei privind predarea în limba de stat în instituțiile de învățământ ”, scrie Taras Kremin pe pagina sa în rețelele de socializare și adaugă că inițiativa deputatului Slujitorul Poporului vizează modificări semnificative ale legislației care vor restrânge sfera de utilizare a limbii ucrainene în procesul educațional.
Kremin spune că respectivul proiect de lege nu a fost susținut nici de Ministerul Educației, nici de comisia parlamentară de profil.
De menționat că parlamentarul Maxim Bujanskii a înaintat un proect de lege prin care se propune amânarea trecerii la predarea în limba ucraineană pentru școlile cu predarea în limba rusă din Ucraina.
Reamintim că pe 16 iulie 2019 în Ucraina a intrat în vigoare Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat, care prevede că singura limbă oficială este cea ucraineană, pe care trebuie să o cunoască fiecare cetățean. Legea îi obligă pe funcționarii publici să vorbească limba oficială, statul asigurând instruirea celor care nu au avut posibilitatea să învețe limba ucraineană.
Legea nu se aplică sferei comunicării private şi în cadrul ceremoniilor religioase. În același timp, angajații întreprinderilor private vor putea vorbi în altă limbă decât cea ucraineană doar dacă acest lucru este solicitat de către clienți.
Săptămânal, posturile de radio și televiziune trebuie să aibă un volum de cel puțin 75% de conținut în limba ucraineană. Ziarele vor trebui să fie tipărite în limba ucraineană, iar jurnalele și revistele vor putea avea și versiuni suplimentare. La fel, editurile vor trebui să aibă cel puţin jumătate din conţinut în limba de stat.
Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru denigrarea ei publică şi nerespectarea limbii de stat” – răspunderea penală.
Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com