Alexandrina Cernov, profesor universitar, editor, activist public și membru de onoare al Academiei Române, întreaga viață și-a consacrat-o slujirii Cărții Românești – carte care ne învață se ne menținem identitatea de neam, carte care ne deschide calea spre patrimoniul spiritual al poporului nostru. Chiar de la începutul procesului de renaștere națională, în anii 90 ai secolului trecut ,ea a înființat la Cernăuți revista „Glasul Bucovinei” și Editura „Alexandru cel Bun”, a organizat în orașul, unde pe timpuri „erau mai multe librării și cafenele”, saloane de carte, invitând colegi-editori din România. Și ultimul eveniment cultural, la care a participat cu câteva luni înainte de moarte, a fost tot consacrat Cărții Românești. La Mănăstirea Putna, unde și-a petrecut ultima perioadă a vieții, tot asupra cărților a lucrat.
La Cernăuți, în orașul lui Alexandru cel Bun, Alexandrina Cernov a adunat o frumoasă bibliotecă de carte românească, numind-o „Biblioteca revistei „Glasul Bucovinei”. A transferat-o de câteva ori dintr-un local în altul, dar la începutul războiului ruso-ucrainean, a dus întregul fond de carte, adunat pe parcursul a câtorva decenii, la Biblioteca din satul Ostrița. Această donație i-a dat instituției de cultură din Ostrița o pondere deosebită.
Duminica trecută, Societatea „Doamnele Române”, împreună cu lucrătorii culturii din Ostrița-Mahala, au cinstit memoria Alexandrinei Cernov, în legătură cu data creștinească – împlinirea a 40 de zile de la trecerea ei la cele veșnice. Inițiatoarele acestui frumos gest de recunoștință au fost doamnele române Maria Andrieș, Elena Nandriș, Carolina Jitaru, Olga Zaidel, Tatiana Tutunaru Bârzu.Ele au fost susținute de societățile „Golgota” și „Mihai Eminescu”. Este semnificativ faptul că la eveniment au participat mulți tineri. Lumina amintirilor este la fel de valoroasă ca și lumina cărții.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.liberti.com