Serviciul de presă al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat că, pentru prevenirea agravării situaţiei referitoare la securitatea alimentară în lume şi dereglării livrărilor de produse alimentare din Ucraina, fermierilor ucraineni trebuie să li se acorde de urgenţă un ajutor financiar în sumă de 115,4 milioane dolari SUA.
„Este o necesitate urgentă de a ajuta fermierii ucraineni să planteze legume și cartofi în acest sezon de primăvară, precum și să întreţină semănăturile de grâu de toamnă”, se arată în comunicat. FAO a dublat cererea inițială de 50 de milioane de dolari pentru a sprijini 376,6 mii de gospodării de fermier mici și mijlocii, sau aproape un milion de oameni, până în decembrie 2022.
„Deoarece din cauza războiului accesul la alimente, la producția agricolă se complică în multe regiuni ale Ucrainei, eforturile de consolidare a producției agricole și a lanțurilor de aprovizionare cu alimente vor fi cruciale pentru prevenirea crizei alimentare în 2022 și 2023”, a specificat Raine Paulsen, directorul FAO pentru situaţiile de urgenţă. Potrivit lui, preocuparea directă a FAO este de a susține actualul sezon al lucrărilor agricole primăvară și de a preveni întreruperea secerişului, care de obicei se desfăşoară în perioada iunie-iulie, ceea ce ar putea amenința serios securitatea alimentară a țării. Agricultura depinde de sezon. Nu trebuie să fie pierdut timpul pentru pregătirile către sezonul de toamnă. „Agricultura este esențială pentru economia Ucrainei și joacă un rol-cheie în menținerea securității alimentare și a mijloacelor de trai în întreaga țară și în regiune. Distrugerea în masă a culturilor și a infrastructurii, ca urmare a războiului, amenință producția de alimente și intensifică insecuritatea alimentară. Potrivit FAO, în 2022, în Ucraina o treime din terenurile arabile nu vor fi cultivate, deci şi recolta se va reduce cu o treime, scrie Agravery.com.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com