Operaţiune antiteroristă sau război în toată regula?

vimage1

vimage1În perioada desfăşurării celor trei etape ale mobilizării din acest an circa 200 mii de cetăţeni vor fi recrutaţi în forţele armate. Despre aceasta a declarat adjunctul procurorului general al Ucrainei, Anatol Matios (în imagine), care s-a aflat recent într-o vizită oficială la Cernăuţi.

În acelaşi timp, Comisarul militar regional, Vitali Ciurai (în imagine), în cadrul unei conferinţe de presă, a declarat că în regiunea Cernăuţi se preconizează mobilizarea a circa 2.000 de persoane. Obiectivul principal al mobilizării constă în efectuarea unei rotaţii a militarilor aflaţi de mai mult timp pe linia de front.
Al patrulea val de mobilizare va începe la 20 ianuarie curent şi va dura 90 de zile. La etapa actuală potenţialii recruţi sunt chemaţi la comisariatele locale pentru a se stabili în ce măsură aceştia pot fi înrolaţi în armată şi care este starea sănătăţii lor. Prin urmare, convocarea la comisariat nu înseamnă neapărat şi trimiterea lor la armată, consideră comisarul. V. Ciurai mai spune că este în cunoştinţă de cauză că foarte mulţi bărbaţi încearcă să scape de mobilizare fugind peste graniţă, iar în unele sate sunt deja comandate autobuze speciale în acest scop. Oricum, după al patrulea val de mobilizare vor urma următoarele, adică pe întreg parcursul anului, astfel că nimeni nu va putea scăpa de acest coşmar. Viitorii recruţi vor fi instruiţi în unităţi militare şi subunităţi de instruire speciale. Pentru început 25 zile în subunităţi de instruire, apoi 20 de zile direct în unităţi. De mobilizare sunt scutite persoanele a căror stare a sănătăţii este nesatisfăcătoare, preoţii, părinţii care au trei şi mai mulţi copii, cei care îngrijesc de bătrâni sau persoane neajutorate, studenţi şi aspitanţi şi persoanele domiciliate pe teritoriile ocupate.
Curios rămâne faptul cum în 45 de zile oamenii noştri, prinşi cu arcanul prin sate, vor putea învăţa să lupte cu aşa-zişii terorişti din Donbas, care au fost pregătiţi şi instruiţi ani de zile pentru astfel de scopuri. Cu alte cuvinte, oamenii sunt trimişi fără voia lor la moarte sigură şi în numele unor idealuri bizare. Preşedintele Poroşenko declara că este „un preşedinte al păcii şi nu al războiului”. Au trecut mai bine de nouă luni de la începutul conflictului din Estul ţării şi vedem că situaţia se agravează de la o zi la alta. Încercările de a face pace au eşuat şi acum ne pregătim de o primăvară sângeroasă. „2015 va fi anul victoriei. Pentru a reuşi, avem nevoie de o armată puternică, patriotică şi bine echipata”, spune Poroşenko. Ne întrebăm cât de patrioţi pot fi acei care sunt ridicaţi cu forţa şi duşi în gura morţii, lăsând acasă în grija nimănui agoniseala de-o viaţă şi cele mai dragi fiinţe. Evident că celor care cârmuiesc acum ţara nu le pasă de acest lucru, pentru că copiii lor nu sunt aduşi acasă în sicrie.
Între timp, Institutul internaţional de sociologie din Kiev a efectuat un sondaj de opinie în mai multe regiuni din ţară. Potrivit rezultatelor acestui studiu, majoritatea locuitorilor regiunii Cernăuţi refuză să lupte pentru Ucraina. 26,2% dintre respondenţi au ales varianta „Nimeni nu mă poate obliga să iau arma în mână”. De asemenea, studiul sociologic a constatat că 3,2 la sută din bucovinenii intervievaţi susţin autoproclamatele republici RPD şi RPL.
Mobilizarea ar trebui să se efectueze numai în caz de război. Până în prezent Ucraina în mod oficial nu a declarat război nimănui, iar mobilizarea anunţată este o crimă împotriva propriului popor.

Ion UNGUREANU

Добавить комментарий