Oraşul care cândva se numea Czernowitz – în viziunea lui Oleg Liubkivski

1507887534_dsc_1153

Mai fiecare pictor cernăuţean are cel puţin un tablou cu peisajul arhitectonic al „micii Viene”. Însă nimeni nu poate concura cu Oleg Liubkivski, care alege din cultura materială a oraşului obiecte ce poartă pecetea „epocii de aur” – epoca transformării lui într-o urbe europeană.

Romanticul, filozoful şi satiricul Oleg Liubkivski a găsit în „oraşul care cândva se numea Czernowitz” (expresia lui) tema, mesajul artistic şi stilul său irepetabil. Autorul, care în copilărie visa să devină un ofiţer brav şi galant, consideră fiecare tablou al său un ostaş perfect. Şi cu el „a cucerit” Europa cu gusturile ei estetice rafinate, ajungând până la Bruxelles, unde a fost primit şi apreciat ca unul dintre cei mai talentaţi pictori-graficieni din estul continentului.

Albumurile de pictură ale lui Oleg Liubkivski se deosebesc şi ele de cele tradiţionale. Majoritatea lor au fost editate în două limbi – ucraineană şi germană, căci reproducerile tablourilor sunt însoţite de notiţele autorului – biografice şi filozofice. Pictorul, care proslăveşte „mica Vienă”, a primit una dintre cele mai mari distincţii de la Viena, ceea ce confirmă faptul că la ora actuală Cernăuţiul are un pictor de talie europeană.

Săptămâna trecută, la Centrulmedia bucovinean „Belle Vue” Oleg Liubkivski, în prezenţa tradiţionalilor săi critici de artă şi admiratori ai talentului său, a lansat un nou album, întitulat „Tratate de artă despre oraşul care cândva se numea Czernowitz”. Este o sinteză a creaţiei sale de câteva decenii, de slujire fidelă artei şi oraşului natal. Această carte redă chipul oraşului în contextul patrimoniului cultural european şi coliziunilor istorice ale timpului în care trăim prin limba filozofică a artei şi prin inspiraţiile literare ale pictorului.

1507887562_dsc_1185

Добавить комментарий