Pe data de 11 noiembrie 1918, în pădurea de la Compiègne (Franța) a avut loc semnarea Tratatului de armistițiu care a însemnat încheierea Primului Război Mondial, Marele Război, sau cum cândva se spunea în Berestea „Război cu Nicolai”. Pe atunci Basarabia, iar Berestea se află în nordul Basarabiei, a făcut parte din Imperiul Rus. Bărbați ai satului au fost luați la război, în armata țaristă.
Primul Război Mondial, a fost cu adevărat o conflagrație de dimensiuni mondiale. A fost un război global declanșat în Europa, care a durat de la 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918, la care au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni, mobilizați într-unul dintre cele mai mari războaie din istoria omenirii. Peste nouă milioane de combatanți și șapte milioane de civili au murit ca urmare a războiului, o rată a accidentelor exacerbată de progresul tehnologic și industrial al beligeranților și impasul tactic cauzat de războiul de tranșee.
De pe fronturile Marelui Război nu s-au întors la vatra lor și unii locuitori ai Berestei, chemați la arme de la coarnele plugului. În curtea bisericii din sat de află o cruce ridicată în cinstea eroilor consăteni, căzuți pe câmpul de luptă. Berestenii îngrijesc de această cruce.
Vineri, 11 noiembrie, elevii Gimnaziului din Berestea, împreună cu profesorul Andrei Cociurca, au aprins lumânări la crucea eroilor. A-i cinsti este o datorie a tinerilor generații. După acel minut de reculegere, profesorul Andrei Cociurca le-a spus elevilor săi că orice război se termină, se va termina și actualul război, declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Printre eroicii apărători ai independenței Ucrainei sunt și fii ai satului Berestea.
Foto din rețelele de socializare.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com