Osteoporoza – simptome, tratament

1410599444_rasprostranennyy-osteohondroz

1410599444_rasprostranennyy-osteohondrozAveţi dureri mari de spate atunci când ridicaţi o greutate? Aţi suferit fracturi în urma unui traumatism minor? Sunteţi la menopauză?  Dacă răspunsurile sunt afirmative, toate acestea anunţă o posibilă apariţie a osteoporozei, o boală de fragilizare a oaselor, care timp de mulţi ani poate să nu dea nici un semn. Trebuie să mai ştiţi că masa osoasă creşte de la naştere până în jurul vârstei de 30-35 de ani. După 40 de ani, masa osoasă scade cu 2-3% pe an, iar în postmenopauză scade cu 10% pe an.

 Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este o afecţiune a întregului schelet, caracterizată prin scăderea masei osoase şi modificarea arhitecturală a ţesutului osos, care au drept consecinţă creşterea fragilităţii oaselor şi predispoziţia la fracturi.
Tipurile de osteoporoză
Osteoporoza primară (comună) — tip 1 (de menopauză); tip 2 (de involuţie, senilă). La femei, riscul de a suferi o fractură ca urmare a osteoporozei este de 40%, în timp ce la bărbaţi acesta este de 13%.
Cauzele osteoporozei
În timpul maturităţii, oasele se reînnoiesc singure prin înlocuirea osului vechi cu unul nou. Osteoporoza apare când acest proces este afectat şi eliminarea osului vechi e mai rapidă decât înlocuirea cu cel nou. Astfel, oasele, în interior, devin poroase din cauza pierderii de calciu. Acest lucru se numeşte pierderea masei osoase. Între timp se ajunge la slăbirea oaselor şi ruperea lor cu uşurinţă.
Semnele osteoporozei
Osteoporoza este o afecţiune fără simptome o perioadă îndelungată. Semnele includ dureri intense de spate, curbarea spatelui din cauza tasării vertebrelor, fracturi ale oaselor ce survin la traumatisme minime. Fracturile apar în caz de osteoporoză avansată, cele mai susceptibile de a fi afectate de fracturi sunt oasele încheieturii mâinii, şoldul şi vertebrele. Cu timpul veţi scădea în înălţime, pentru că osteoporoza poate provoca prăbuşirea vertebrelor. Această problemă va surveni după ce o cantitate masivă de calciu s-a pierdut.
 Factorii de risc ai osteoporozei
Există mai mulţi factori de risc: menopauza precoce – înainte de 45 de ani; înlăturarea chirurgicală a ovarelor înainte de menopauză; piele deschisă la culoare – rasa caucaziană sau asiatică; consumul insuficient de calciu; stil de viaţă sedentar; fumatul; abuzul de alcool; tulburări de alimentaţie, precum anorexia nervoasă; constituţia subţire; hipertiroidism.

Tratamentul osteoporozei
Tratamentul propriu-zis al osteoporozei se axează pe combaterea durerii, ameliorarea simptomatologiei secundare fracturilor şi deformărilor osoase, creşterea masei osoase, îmbunătăţirea funcţiei fizice, prevenirea căderilor.
Este recomandat a se administra o schemă de tratament complexă, care să acţioneze simultan asupra refacerii structurii osoase, dar şi asupra dereglării hormonale. Drogurile, tutunul şi cofeina îngreuiază absorbţia calciului în organism. S-a demonstrat că ingerarea a 3 ceşti de cafea pe zi favorizează eliminarea a 45 mg de calciu prin urină. Pe de altă parte, fumatul alterează secreţia de estrogeni, determinând osteoporoza. Studiile arată că femeile care fumează mult suferă cu mai mare intensitate de această problemă.

Tratament şi alimentaţie

Produsele lactate cu conţinut redus în grăsimi sau fără grăsimi sunt foarte bune surse de calciu. Alte surse de calciu includ fasolea uscată, somonul, spanacul şi broccoli.
Aproximativ 300 mg de calciu sunt conţinute în următoarele produse: o ceaşcă de iaurt fără grăsime sau cu conţinut scăzut în grăsime, o ceaşcă şi jumătate de fasole uscată, 150 grame de somon, o jumătate ceaşcă de spanac sau două ceşti de broccoli.
Vitamina C are proprietăţi antioxidante şi contribuie la creşterea masei osoase din organism şi la formarea de colagen, proteină care fortifică oasele şi ţesuturile conjunctive. Chiar dacă consumaţi alimente bogate în vitamina C este bine să luaţi şi un supliment de 200 mg de vitamina C pe zi.
Vitamina K încetineşte îmbătrânirea oaselor şi măreşte rata de vindecare a leziunilor de la nivelul oaselor. Oamenii care consumă alimente bogate în potasiu au oasele mai dense.
Zincul, cuprul şi manganul sunt şi ele importante pentru absorbţia mineralelor şi sănătatea oaselor.
Exerciţiile fizice la fel ajută la creşterea forţei musculare şi îmbunătăţirea coordonării mişcărilor, contribuie la reducerea pierderii de masă osoasă, reducerea riscului de cădere şi de fractură.
Spanacul şi loboda sunt foarte eficiente în combaterea osteoporozei.
Lămâia face miracole în sudarea oaselor fracturate şi combate carenţele de calciu. Se recomandă consumarea zilnică a trei linguriţe dintr-un preparat obţinut prin macerarea, timp de 7 zile, a cojilor de ouă în zeama de lămâie.
Tinctura de mărar este extrem de eficientă şi potrivită în tratarea osteoporozei din multe motive: uşor de administrat şi este asimilată imediat de organism, este tolerată în cazul persoanelor cu alte afecţiuni, poate fi luată în cure de lungă durată.
Dieta cu alimente crude şi de post poate ameliora semnificativ, chiar vindecă orice boală, inclusiv osteoporoza, deoarece modul greşit de alimentaţie reprezintă cauza principală a degenerării oaselor.
Măslinele negre consumate ca atare, dar şi uleiul de măsline obţinut prin presare la rece ajută la regenerarea sistemului osos prin conţinutul ridicat de hormon estrogen.
Alte alimente esenţiale pentru relansarea activităţii hormonale: rădăcina de ţelină crudă, soia boabe, fulgii de ovăz, miezul de nucă, seminţele de floarea-soarelui neprăjite, orzul verde, calciul coral, nuca verde, coada-calului.
Studii de medicină experimental arată că oasele fracturate se sudează de 1,5 până la 2 ori mai repede, atunci când se administrează coada-calului. Planta este bogată în săruri de calciu şi magneziu. În plus, prin mecanisme încă necunoscute, permite asimilarea rapidă a acestor minerale.
(Leacuri şi terapii)

Добавить комментарий