Panglica “Sfântul Gheorghe” continuă să încingă spiritele

1462790802_13101173_449781075211622_940736796_n

Luni în Ucraina a fost marcată Ziua biruinței asupra nazismului. La Cernăuţi, dar şi în întreaga ţară, au fost organizate acţiuni festive de omagiere a veteranilor şi a eroilor căzuţi în război. În faţa monumentului Ostaşului Victoriei din Piaţa Integrităţii au fost depuse coroane şi jerbe de flori, după care pentru veterani a urmat un concert de sărbătoare în incinta Teatrului de Vară din Parcul central “Taras Şevcenko”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În general, incidente deosebite nu au fost semnalate. Cu toate acestea, printre participanţii la eveniment au fost observate câteva persoane ce purtau la piept panglica “Sfântul Gheorghe”. Imaginile respective au fost preluate imediat de către mediile de informare locale şi au devenit subiect de discuţie pe reţelele de socializare. Rea­mintim că respectiva panglică bicoloră a fost interzisă de 9 Mai în Ucraina în urmă cu doi ani. În locul acesteia, la ceremoniile oficiale de la 9 Mai este folosită imaginea unui mac stilizat, care aminteşte de o gaură provocată de un glonţ şi urme de sânge.
Între timp, persoanele care vor etala sau utiliza simbolul panglica bicoloră negru-oranj „Sfântul Gheorghe” vor fi sancționate. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat în Rada Supremă de către parlamentarul Anton Gheraşcenko. Proiectul prevede ca persoanele fizice să fie amendate cu până la 2.850 de grivne. Men­ționăm că şi Moldova, Belarus şi Kazahstan au interzis utilizarea pe teritoriile lor a panglicii „Sfântul Gheorghe”. Această panglică reprezintă un element simbolic militar rusesc. Ea este atașată la Ordinul „Sfântul Gheorghe”, Crucea „Sfân­tul Gheorghe” și Medalia „Sfântul Gheor­ghe”. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus, fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși „pentru eroism și aport adus patriei”. În perioada sovietică, cele trei distincții au fost interzise de către auto­ritățile comuniste, întrucât ele ar fi rep­rezentat țarismul, astfel din anul 1917 până în 1992 panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții. În 2005, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica „Sfântul Gheorghe” a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste.

Добавить комментарий