Concomitent, mai mulți prieteni apropiați ai Moscovei au arătat clar că prietenia s-a încheiat. China, Kazahstan, Serbia și Armenia s-au pronunţat împotriva războiului și pentru parteneriatul cu Europa.
Toate demersurile au avut loc într-o săptămână – la scurt timp după ce Putin a anunțat primul transfer de arme nucleare de la prăbușirea URSS într-o altă țară post-sovietică, Belarus. Putin și-a anunțat decizia la doar patru zile după ce a convenit cu Xi să nu facă acest lucru. Nu este întâmplător faptul că Beijingul a fost printre primii care s-a îndepărtat de Kremlin.
„Prietenia fără margini” a Federației Ruse cu China, asupra căreia țările au convenit cu trei săptămâni înainte de începerea războiului din Ucraina, s-a dovedit a fi nu altceva decât o figură retorică, potrivit ambasadorului chinez la Uniunea Europeană. China nu recunoaște Crimeea și alte „noi regiuni” drept rusești și nu sprijină acțiunile Rusiei în Ucraina.
„Nu vom permite ca teritoriul nostru să fie folosit pentru eludarea sancțiunilor”, a declarat ieri adjunctul ministrului de Externe al Kazahstanului, Roman Vasilenko. Cel mai apropiat partener al Rusiei a rămas categoric neutru de la începutul războiului, dar Vasylenko deja a dat de înțeles că răbdarea Astanei nu este nesfârșită: „Ne dorim ca acest conflict să se încheie cât mai curând posibil”. El nu a ezitat să reamintească că Kazahstanul oferă deja ajutor umanitar Ucrainei.
Serbia, care nu este membră a UE și NATO, a fost considerată de Rusia cea mai prietenoasă țară din Europa. Dar președintele Aleksandar Vucic a declarat vineri că nu poate garanta neutralitatea pe termen lung. „Vrem să mergem în Europa”, a explicat Vucic. Potrivit acestuia, Serbia „nu poate face mare lucru” fără Europa. În iunie Serbia va organiza și exerciții comune cu NATO.
La 5 aprilie s-a anunțat că Armenia, un aliat istoric al Rusiei, va participa la exercițiile NATO din aprilie în Europa. Dar cu Rusia Armenia a refuzat să desfășoare exerciţii, considerând participarea „nepractică”. Politicienii din Erevan cred că capturarea Karabakhului de către Azerbaidjan a avut loc cu sancțiunea lui Putin și nici măcar nu exclud arestarea președintelui Federației Ruse la cererea Haga.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, rămâne singurul „Putin-fersteer” din UE. Ungaria aplică veto la deciziile UE privind ajutorul acordat Ucrainei și promite să blocheze măsurile împotriva industriei nucleare a Rusiei. Dar chiar și Orbán a spus în martie că Ungaria va trebui să reconsidere relațiile cu Moscova din cauza „realităților geopolitice în schimbare”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com