În timp ce în 2013 existau 105 000 de bovine în regiune, anul trecut au fost 58 000. Acest lucru se poate explica prin nerentabilitatea creșterii vitelor și faptului că tinerii nu doresc să se angajeze în creșterea animalelor, comunică audiovizualul public din Cernăuți.
Familia de fermieri Grendei din satul Panca, CT Storojineț, care îngrijesc de 40 de vaci, reușesc să mențină un echilibru. Ei spun că până nu demult această afacere era profitabilă și că aveau aproape de două ori mai multe vite. Cu toate acestea, după începerea războiului în 2014, situația s-a înrăutățit.
Soția lui Oleg și Svitlana Grendei realizează producția obținută. O parte din ea este vândută la piață, iar din restul face brânză și smântână. Cuplul și-a început afacerea cu o singură vacă în 2004. La acea vreme, agricultura era o afacere promițătoare și soții Grendei au ajuns să îngrijească de 70 de vaci. Aceasta a fost situația până în 2015, iar după aceea, veniturile au început să scadă, s-a redus și numărul de vaci. În timp ce Grendei obișnuia să poată cumpăra echipamentul necesar fără un împrumut, acum cuplul nu reușește să atingă pragul de rentabilitate și își cheltuie toate veniturile din creșterea animalelor pentru întreținerea acestora.
În prezent, există un singur program de sprijin pentru producătorii agricoli din regiune, spune Bogdan Boiciuk, director adjunct al Departamentului pentru dezvoltarea agroindustrială din cadrul AMR Cernăuți. Anul trecut, acesta a fost utilizat de peste 700 de ori. Acest program funcționează prin intermediul Registrului de stat. Pentru a-l utiliza, trebuie să vă înregistrați acolo. „Programul oferă sprijin producătorilor pe hectar de teren agricol și pe cap de animal. În special, producătorii agricoli primesc sprijin pentru întreținerea cel puțin a trei vaci și pentru întreținerea oilor”, precizează Bogdan Boiciuk.
Un producător agricol poate aplica apela la acest program o dată la doi ani.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com