Despre tragedia românilor bucovineni, cauzată de cruzimea regimului inuman totalitar, s-a scris mult, dar există câteva cărți de memorii, cu subiect artistic, cunoscute și peste hotarele regiunii noastre. Este vorba de cartea Aniței Nandriș „Douăzeci de ani în Siberia. Destin bucovinean” și de cea a lui Ilie Popescu „Drumul spre Golgota”. Recent „Drumul spre Golgota” a cunoscut cea de a doua ediție, completată.
Cartea cunoscutului lingvist român, Ilie Popescu, este și o oglindă a destinului unei familii bucovinene, ridicată de la baștină și dusă în stepa din Kazahstan, pentru că era familia dușmanului poporului Vasile Grijincu din Pătrăuții de Jos. Drumul ei spre Golgota, adică spre suferință și martiraj, a fost un drum bătătorit de alte familii bucovinene cu același destin. Este o carte trăită, autorul a simțit cu sufletul fiecare cuvânt scris în ea, l-a verificat și l-a potrivit în decursul a câtorva decenii după revenire la baștină.
Abia în zorii democrației, când a fost ridicată cortina grea a regimului totalitar și adevărul a ieșit la suprafață, s-a aflat și despre istoria familiei Popescu din Pătrăuții de Jos. Dar, înainte de a scrie această carte, profesorul universitar Ilie Popescu a fost unul dintre fondatorii Societății regionale „Golgota”, pe care în prezent o conduce. Din agoniseala muncii sale didactice și științifice a ridicat mai multe cruci în satele românești din regiune întru pomenirea și înveșnicirea numelor jertfelor regimului totalitar. El a fost inițiatorul ridicării unui monument-simbol mamelor bucovinene, care s-au jertfit în GULAG-uri pentru copiii lor. Și monumentul a fost înălțat în Pătrăuții de Jos, satul de baștină a autorului acestei zguduitoare cărți.
Calea spre Golgota este calea parcursă prin chinuri de creștini adevărați, care au purtat coroana de spini a regimului stalinist. Cu Dumnezeu în inimă au trăit zilele negre, cu Dumnezeu în inimă se bucură de zilele luminoase care urmează.