Pe podiumul măiestriei profesioniste

Screenshot_1

Dintre cei cinci câştigători ai titlului „Profesor al anului-2017”, doi sunt români.

Profesorul anului este concursul menit să-i urce pe Olimpul pedagogiei pe cei mai destoinici și iscusiţi dascăli. Ca și orice competiţie, el se desfăşoară în mai multe etape — de la cea raională până la cea naţională. La toate obiectele şcolare concursul are loc o dată la cinci ani, iar la „limba şi literatura română” — o dată la trei ani. În schimb profesorii de română, învingători la etapa regională, nu au posibilitate să participe la etapa naţională, deoarece în chestiunea dată nu au ajuns la un numitor comun departamentele de învăţământ din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa.

Actualul concurs a prevăzut şi secţiunea „Limba şi literatura română”. La etapa regională, care s-a încheiat săptămâna trecută, au participat patru profesori de română, învingători ai etapei raionale.

— Ei toţi au dat dovadă de o înaltă pregătire profesională şi măiestrie pedagogică, a accentuat doamna Lilia Govornean, metodistă la Institutul postuniversitar de perfecţionare a cadrelor didactice, secretara juriului. Pentru prima dată o cerinţă a concursului a fost expertiza manualelor. Iar master-clas, activitatea pedagogică şi lecţiile ţinute de participanţii la concurs au fost filmate pentru obiectivitatea aprecierilor din partea membrilor juriului. „Profesoral anului-2017” la secţiunea „limba şi literatura română” a devenit doamna Marilena Zâgrea, director-adjunct la Complexul Instructiv-Educativ din Cupca, raionul Hliboca. Doar câteva puncte i-a cedat profesoara de română de la Şcoala medie din Tărăsăuţi, raionul Noua Suliţă, doamna Angela Tihu, ceea ce atestă cât de mare a fost concurenţa. Avem, cum sar spune, profesori de română de înaltă calificare.

La secţiunea „Ciclul primar” al etapei regionale a concursului „Profesorul anului-2017” laurii victoriei i-au revenit învăţătoarei Liubov lanciu de la Complexul Instructiv-Educativ din Ciudei, raionul Storojineţ.

— M-am pregătit bine de concurs, dar nu m-am aşteptat că o să-l câştig, a recunoscut doamna Liubov. Nu-mi imaginam cum o învăţătoare d intr-o şcoală sătească poate concura cu colegele ei de breaslă de la şcolile din oraş. Dar s-a dovedit că aşa ceva e posibil. A fost un concurs transparent, obiectiv. Am câştigat cinstit şi mulţi mă întrebau: cum eu, o româncă, posed atât de bine limba ucraineană? Totul depinde de dorinţa omului de a se perfecţiona. Acum urmează să demonstrez capacităţile la etapa naţională a concursului.

Îi felicităm pe învingătorii etapei regionale a concursului „Profesorul anului-2017” şi le dorim aceeaşi performanţă la etapa naţională.

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий