În majoritatea țărilor civilizate cetăţenii duc o viață liniștită după pensionare, fără griji financiare. Există un principiu clar în calcularea pensiei: mai întâi lucrezi la stat, apoi statul are grijă de tine. La noi totul se întâmplă altfel.
Acum câteva luni, în Ucraina a fost lansată o nouă reformă a sistemului de pensii. Începând cu 11 octombrie 2017, mărimea medie a pensiei a crescut cu 559 grivne și acum constituie 2.446 grivne. După opinia autorităților acest indicator este un succes nemaipomenit. Cu toate acestea, pensionarii au rămas tot săraci și umiliți pentru că, raportat la dolar, pensia medie este de doar 85 $.
Guvernul ucrainean, chipurile, este preocupat de elaborarea unui mecanism care să elimine calcularea inechitabilă a pensiilor, spune ministrul Politicii Sociale, Andrii Reva. „În Uniunea Sovietică nu exista echitate socială. Omul putea să lucreze peste 40 de ani cu un salariu mic. În consecință, pensia lui s-a dovedit a fi tot mică. Educatoarele, asistentele medicale sau colhoznicii cu o vechime de muncă-record, aveau salarii mici. Avem peste 3 milioane de astfel de pensionari care primesc pensii minime”, a declarat Andrii Reva.
În timp ce ministrul își usucă mințile cum să facă viața pensionarilor ucraineni mai fericită, jurnaliștii au aflat amănunte interesante despre veniturile lui Reva. Potrivit informațiilor oficiale, în 2017 ministrul a câștigat 711 mii 289 grivne. În primul rând este vorba de salariul ministrului, la care se adaugă premiile, indemnizațiile, intensitatea, etc. Curios rămâne și faptul că ministrul a primit în 2017 un ajutor pentru întremarea sănătății în valoare de 48 mii 682 grivne și un alt ajutor financiar pentru îmbunătățirea condițiilor de trai de 143 mii 697 grivne. Așa arată echitatea socială în variantă ucraineană: miniștri milionari și milioane de pensionari săraci lipiți pământului. Se creează impresia că guvernanții ucraineni se ghidează după principiul biblic: „Căci celui ce are i se va da; dar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua” (Marcu 4, 25). Pentru a înțelege în ce stare de degradare am ajuns e suficient să tragem o privire la standardele de viață din Polonia. S-a constatat că animalele fără adăpost din această țară o duc mai bine decât pensionarii ucraineni. Pentru întreținerea unui animal de la Adăpostul pentru câini și pisici din Varșovia, din buget sunt alocați 20 de zloți pe zi. Aceasta înseamnă aproximativ 5.000 grivne lunar pentru fiecare animal. Și încă un amănunt la temă: potrivit unui raport ONU pe anul 2017, 80% dintre cetățenii ucraineni trăiesc sub limita sărăciei. Conform standardelor internaționale, dacă o persoană cheltuiește pentru trai și hrană mai puțin de 5 dolari pe zi sau 150 $ pe lună, atunci ea este considerată că trăiește sub pragul sărăciei.
Redacția ziarului „Libertatea Cuvântului” a adunat informații despre mărimea pensiei în diferite țări ale lumii.
Ucraina 85 $ 58 — 60
Belarus 150 $ 58 — 63
China 150 $ 50-60
Rusia 250 $ 55 — 60
Polonia 460 $ 60 — 65
Spania 1.050 $ 67
Franța 1.200 $ 62
Germania 1.500 $ 65
SUA 1.500 $ 65