Pentru a nu repeta Memorandumul de la Budapesta: cine poate garanta securitatea Ucrainei

3 01 F 1

Europa și Statele Unite trebuie să învețe din greșelile Memorandumului de la Budapesta. De data aceasta, garanții ar trebui să fie țări cu o poziție pro-ucraineană clară și care înțeleg de ce este capabilă Rusia.

Politologul și sociologul german, Igor Eidman, a declarat pentru Canalul 24 că în Uniunea Europeană s-a format o majoritate pro-ucraineană, care poate oferi garanții de securitate pentru Ucraina. Franța, Germania și Regatul Unit pot fi garanți. De asemenea, țările scandinave, Polonia, țările Benelux și România — toate acestea au o politică pro-ucraineană consecventă. „Desigur, acestea nu își vor asuma obligațiile legate de participarea la războiul actual, dar în cazul unei înghețări condiționate a conflictului (în care eu nu cred), aceste garanții vor fi mai fiabile decât cele oferite de țările garante în cadrul Memorandumului de la Budapesta”, a declarat Igor Eidman.

Politologul a explicat că atunci când a fost semnat Memorandumul de la Budapesta, acesta a fost tratat ca o formalitate, deoarece Occidentul credea că Rusia nu mai reprezintă o amenințare. Acum, toată lumea înțelege că se poate aștepta la orice de la Rusia. Prin urmare, dacă sunt de acord să semneze un nou memorandum de acest tip, va însemna că sunt încrezători în abilitățile lor și sunt pregătiți să își asume responsabilitatea pentru cuvintele lor, dacă este necesar, a conchis Eidman.

Memorandumul de la Budapesta a fost semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta între patru țări: Ucraina, Statele Unite, Regatul Unit și Rusia. A fost încheiat ca răspuns la decizia Ucrainei de a abandona arsenalul nuclear moștenit după prăbușirea URSS. În schimb, semnatarii s-au angajat să asigure suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий