Cu doi ani în urmă pandemia a intervenit în activitatea Cenaclului literar transfrontalier „Maşina cu poeţi” (Cernăuţi – Suceava). După o pauză îndelungată, la 19 iunie curent, membrii cenaclului s-au revăzut din nou la Cernăuţi, în Palatul Naţional al românilor din Piaţa Centrală. Ucraina e război şi literaţii din România au venit la colegii lor cernăuţeni în semn de solidaritate şi, contrazicându-i pe antici, au afirmat că atunci cânt vorbesc armele, muzele nu tac. A fost aşteptată anume reacţia poetică la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Or, o fire poetică simte foarte bine dramatismul şi tragedia cauzate de războiul, ecoul căruia a învăluit întregul continent, lucru demonstrat atât de gazde, cât şi de oaspeţi. Profesorul Vasile Adăscăliţei, președinte al Asociației „Prietenii Bucovinei, Basarabiei și Ținutului Herța”, a sesizat că Dumnezeu i-a aşezat pe români alături de ucraineni şi durerea ucrainenilor în acest război este bine înţeleasă de români şi ei le doresc din suflet vecinilor să iasă învingători din această grea încercare.
Potrivit tradiţiei cenaclului transfrontalier, poezia este îmbinată cu muzica. De data aceasta şi-a dat concursul compozitorul Dumitru Caulea, dirijorul Corului „Dragoş Vodă”. El a interpretat în premieră cântecul său „Departe sunt de tine” pe versuri de Mihai Eminescu. Un cântec de-al său a interpretat şi profesorul de muzică de la Universitatea cernăuţeană, Gheorghe Posteucă. Iar pauzele muzicale le-a deschis interpreta şi jurnalista Carolina Jitaru. Ea a interpretat „Glossa” pe versurile regretatului poet cernăuţean, Mircea Lutic. De altfel, Carolina Jitaru a apărut în faţa publicului românesc din ţinutul nostru, fiind încă studentă, tot cu cântecul „Glossa”, dar pe versurile lui Mihai Eminescu.
Poetul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, unul dintre iniţiatorii Cenaclului „Maşina cu poeţi”, a citit un poem de-al său, unde a folosit ca motto cuvintele din „Glossa” eminesciană – „Ce e val ca valul trece”.
Şedinţa Cenaclului a fost moderată de poetul cernăuţean Vasile Bâcu şi de poetul sucevean George Saunciuc. Au citit din creaţiile lor la microfon oaspeţii Constantin Bulboacă, Grațiela Țurțu, Marcel Flocea, Ioan Caulea, Marcel Flocea, Luminița Țaran, George Saunciuc şi gazdele Vasie Bâcu, Nicolae Șapcă, Vasile Carlașciuc, Gheorghe Ungureanu, Gheorghe Bodnariuc, Dumitru Storoj, Dumitru Zaidel.
Este membru al Cenaclului „Maşina cu poeţi” şi poetul de limba rusă din Cernăuţi, Valerii Țîbulenko. Versurile lui au fost traduse în română de Mircea Lutic, dar însuşi Valerii Tîbulenko a tradus din poezia română – clasică şi contemporană, pentru care a fost menţionat cu un premiu în România. La şedinţa actuală a Cenaclului el a citit în versiunea sa poezia „Trenul morţii” de Vasile Bâcu.
Şedinţa Cenaclului literar transfrontalier „Maşina cu poeţi” din Duminica Tuturor Sfinţilor de la Cernăuţi este un semn convingător că activitatea acestei reuniuni fa fi continuată, iar în „maşină” vor urca tot mai mulţi poeţi tineri.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com