În postarea sa în rețelele de socializare Împuternicitul Radei Supreme al Ucrainei pentru drepturile omului, Dmytro Lubineș, a menționat importanța mesei rotunde, desfășurate la 28 mai la Cernăuți cu tema „Consolidarea egalității și protecției drepturilor minorităților (comunităților) naționale din Ucraina în conformitate cu standardele europene, inclusiv în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”. La ședință au participat Dmytro Lubineț, Împuternicitul Radei Supreme pentru drepturile omului, Renate Weber, Avocatul Poporului din România, repreyentanţii Consulatului General al României la Cernăuţi, Igor Lossovski, adjunctul șefului Serviciului de Stat pentru politica etnică și libertatea de exprimare, reprezentanți ai autorităților, oameni de știință și publicul larg. „Au fost invitați să participe peste 140 de reprezentanți ai ONG-urilor din comunitatea națională românească. De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților de stat și locale. Evenimentul a avut loc la Universitatea Națională „Iurii Fedkovyci” din Cernăuți. Discuția a fost animată, fiind ridicate probleme acute. Mai mulți reprezentanți ai comunității naționale românești și-au exprimat opiniile. Iată care sunt rezultatele mesei rotunde. În primul rând, șeful Consiliului Regional Cernăuți, Oleksii Boyko, a inițiat crearea unei comisii permanente pentru drepturile minorităților naționale. Am propus crearea unui grup de lucru privind respectarea drepturilor egale ale reprezentanților comunităților naționale în cadrul Consiliului de experți al reprezentantului meu în regiunea Cernăuți. Am subliniat faptul că toți participanții la această masă rotundă se pot alătura acesteia. În al doilea rând, ca răspuns la solicitările unora dintre participanți, am subliniat că Constituția Ucrainei definește atât drepturile, cât și obligațiile cetățenilor noștri. Prin urmare, dacă drepturile sunt încălcate, le protejăm, dar nu trebuie să uităm de responsabilitățile noastre. În plus, aș dori să subliniez faptul că, în conformitate cu Constituția noastră actuală, există o singură cetățenie în Ucraina. În al treilea rând, reprezentanți ai comunităților naționale din Ucraina, au posibilitatea de a studia în limba de stat și în limba lor maternă. Acesta este cu siguranță un mare avantaj. Apropo, astăzi, împreună cu Retane Weber, am vizitat cinci instituții de învățământ în care elevii de toate vârstele vorbesc fluent atât limba română, cât și ucraineană. Aceste instituții sunt finanțate din Bugetul de stat.
Le sunt recunoscător tuturor reprezentanților mesei rotunde pentru discuții și exprimarea opiniilor lor. Vă asigur că sunt deschis la discuții și la rezolvarea problemelor dificile.
În plus, împreună cu colegul meu am vizitat mai multe locații. Împreună, am onorat memoria apărătorilor căzuți la datorie ai Ucrainei și am depus flori la monumentele comemorative a două personalități marcante din Ucraina și România: Taras Șevcenko și Mihai Eminescu. Sunt recunoscător delegației române și Ombudsmanului român pentru vizita lor în Ucraina.
Și, de asemenea, Biroului Consiliului Europei în Ucraina pentru sprijin și cooperare”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com