Pentru prima dată la Cernăuți: Forumul Comunității Naționale Române din Ucraina

5 12 A 9

La Cernăuți a început Forumul Comunității Naționale Române din Ucraina, cu tema „Dezvoltarea minorității naționale române din Ucraina: dimensiunea socială, culturală și educațională”, care va dura două zile.

Forumul a devenit o platformă importantă pentru schimbul de experiență și stabilirea cooperării între comunitățile naționale din Ucraina, ONG-uri, agenții guvernamentale și parteneri internaționali. Scopul principal este de a discuta aspecte legate de dezvoltarea socială, culturală și educațională a minorității naționale române din Ucraina, precum și modalități de integrare a Ucrainei în structurile europene, ținând cont de drepturile minorităților naționale.

5 12 А 6

Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor de stat și internaționale, ai misiunilor diplomatice ale Ucrainei și României, ai administrațiilor locale și autorităților executive, primari ai comunităților românești din ținut, directori ai școlilor cu limba română de predare, pedagogi, experți, activiști, clerici, reprezentanți ai mediilor de expresie românească din ținut.  Din partea diplomaților români la lucrările Forumului au participat  Alexandru Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina, Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, Nicolae Dan Constantin, ministrul plenipotențiar de la Consulatul General al României la Cernăuți. De la București a sosit  Igor Procopiuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România.

5 12 А 4

Participanții au fost salutați online de Oleg Nemcinov, ministru al Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, Oleksandr Ilkov, directorul general al Oficiului guvernamental pentru coordonarea integrării europene și euroatlantice, și de Maciej Janczak, șeful Biroului Consiliului Europei în Ucraina, se menționează în postarea pe Facebook a Consiliului Regional Cernăuți.

Șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk a declarat: „Sunt bucuros să particip la acest forum, deoarece astfel de evenimente subliniază importanța structurii multiculturale și multinaționale a Ucrainei și contribuie la găsirea unor modalități de dezvoltare a culturii, educației și societății civile a comunității românești din țara noastră. Sunt recunoscător comunității naționale românești din regiunea Cernăuți și întregului popor român pentru sprijinul constant acordat inițiativelor noastre, precum și pentru asistența neprețuită pe care România o acordă Ucrainei în contextul unui război de amploare. România a devenit un prieten și un partener de încredere pentru țara noastră încă din primele zile ale războiului, iar noi apreciem foarte mult acest sprijin”.

5 12 А 5

Mykola Guitor, primul vicepreședinte al Consiliului Regional, a luat cuvântul în cadrul panelului de deschidere. El, de asemenea,  a mulțumit poporului român pentru sprijinul acordat Ucrainei și ucrainenilor în timpul războiului de amploare.  Oficialul a mai menționat că Bucovina este o regiune multiculturală, cu peste 80 de naționalități. Marea majoritate a populației este ucraineană. A doua și a treia populație ca mărime sunt vorbitoare de limba română — românii reprezintă 12,5%, iar moldovenii 7,3%. Prin urmare, autoritățile locale depun eforturi pentru a crea condiții adecvate pentru satisfacerea necesităților spirituale, culturale, educaționale și informaționale ale comunităților etnice din regiune, pentru revigorarea și dezvoltarea culturilor, limbilor și tradițiilor naționale și pentru păstrarea fenomenului de multiculturalism caracteristic regiunii noastre.

În materialele următoare „Libertatea Cuvântului” va relata despre problemele comunității românești din Ucraina, discutate la forumul de la Cernăuți.

5 12 А 8

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий