Odată cu încălzirea vremii, în pădurile și parcurile din regiunea noastră și-au făcut apariția căpușele. Periculoasele insecte au făcut și victime, potrivit reprezentanților Sanepidului regional mai mulţi oameni cerând ajutor medical după ce au fost mușcați de căpușe. Cum vremea este în încălzire, medicii se așteaptă ca în perioada următoare, numărul victimelor să crească.
Muşcătura de căpuşă poate provoca boala Lyme, care dacă nu este tratată la timp duce la afecţiuni neurologice, cardiace, articulare, dar şi oftalmologice, nefiind exclus nici decesul. Diagnosticată la timp, boala Lyme se poate trata cu antibiotice, administrate timp de 3-4 săptămâni. Astfel de cazuri au fost înregistrate în oraşul Cernăuţi, în raioanele Vijniţa, Herţa, Hliboca, Zastavna, Chiţmani, Noua Suliţă, Secureni, Storojineţ şi Hotin.
Este important să purtați haine de culoare deschisă pentru a observa căpușele, pantaloni lungi, șosete, iar încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. Se recomandă, de asemenea, aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray pentru insecte pe pielea expusă. Important este şi să nu încercați să scoateți singuri căpușa intrată sub piele, ci să vă prezentați la medic care după ce va scoate insecta vă va prescrie tratament cu antibiotic.