La 11 iunie 1184 î.e.n., în timpul Războiului troian, potrivit calculelor lui Eratostene, Troia este arsă. Eratostene din Cyrene (circa 276 — circa 195 î.e.n.) a fost un matematician, poet, atlet, geograf şi astronom antic grec, care a aparținut școlii din Alexandria. A fost membru al Academiei din Alexandria și este considerat fondatorul geografiei matematice. Eratostene a fost apreciat de Arhimede pentru activitatea sa. O parte din viață a petrecut-o la Atena. La 40 de ani, a fost invitat de regele Ptolemeu al III-lea al Egiptului ca dascăl pentru fiul său și moștenitorul tronului. Astfel, Eratostene a rămas la conducerea Bibliotecii din Alexandria,post pe care l-a deținut până la sfârșitul vieții dimpreună cu cel de astronom al curții regale. A murit sărac și orb. A făcut o serie de descoperiri și invenții. A fost primul grec care a calculat circumferința și înclinarea axei Pământului, ambele cu o acuratețe remarcabilă. Este posibil ca el să fi fost primul care a calculat distanța Pământului față de Soare. A creat o hartă a lumii bazată pe cunoștințele vremii. A fost inițiatorul cronologiei științifice, instituind sistemul de stabilire a datelor evenimentelor față de data cuceririi Troiei.
La 11 iunie 1819 s-a născut Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor și revoluționar român. Nicolae Bălcescu ( 1819-1852), alături de fratele său mai mic, Barbu, a participat la Revoluția din 1848. A înființat împreună cu Ion Ghica şi Christian Tell organizaţia revoluţionara secretă „Frăţia”. Prin capodopera sa „Românii supt Mihai Voievod Viteazul”, Nicolae Bălcescu l-a impus în canonul național pe voievodul Mihai Viteazul.
În ziua de 11 iunie a anului 2016, în Donbas, apărând independenţa Ucrainei, şi-a pierdut viaţa Vasyl Slipak. Vasyl Slipak (1974-2016) a fost un cântăreţ de operă ucrainean (bas-bariton), solist al Operei Naţionale din Paris, participant la acţiunile militare din Donbas. A fost omorât de un lunetist. A fost înmormântat ca un erou la Lviv. În anul 2017 lui Vasyl Slipak i s-a conferit post-mortem titlul de Erou al Ucrainei.
La 11 iunie 2018 a decedat la Courbevoie, Franța, la vârsta de 95 de celebra interpretă la acordeon, pianistă și compozitoare Yvette Horner, supranumită „regina balurilor populare”. Yvette Hornère, cunoscută sub numele de Yvette Horner, s-a născut pe 22 septembrie 1922 în orașul Tarbes din Franța. După ce a câștigat Cupa Mondială de Acordeon în 1948, a câștigat Marele Premiu pentru Recordul Academiei Charles-Cros în 1950 pentru albumul „Le Jardin secret de Yvette Horner”, un recital de lucrări clasice. Pe parcursul carierei sale, care a durat șaptezeci de ani, Yvette Horner a susținut mai mult de două mii de concerte și a produs o sută cincizeci de discuri, vânzările cumulate ale acestora însumând treizeci de milioane de exemplare.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com