La 14 iunie 1574 în Bătălia de la Iezerul Cahulului domnul Moldovei, Ioan Voda cel Viteaz, a fost înfrânt și apoi ucis de turci la Reușeni. După o lungă și eroică, dar și zadarnică rezistență, Ioan Vodă s-a predat, primind asigurări că oștenii săi vor fi, în schimb, cruțați. Atât Ahmed Paşa, comandantul oştii turceşti, cât şi Petru, pretendentul la tronul Moldovei, au jurat solemn că vor cruţa viaţa tuturor cazacilor şi moldovenilor. Dar, odată ajuns în cortul căpeteniei turcilor, Ioan Vodă a fost înjunghiat, apoi i s-a tăiat capul, iar trupul lui, legat de două cămile, a fost rupt în bucăţi. Ostaşii care rămăseseră alături de el au fost măcelăriţi. Oștirea, care nu apucase să părăsească locul luptei, se întoarce atunci spre turci, și oștenii lui Ioan Vodă reîncep lupta pentru a răzbuna moartea mișelească a voievodului.
La 14 iunie 1811 s-a născut Harriet Beecher Stowe, scriitoare americană. Harriet Beecher Stowe (1811-1896) este autoarea romanului „Coliba unchiului Tom” care a jucat un important rol ideologic la pregătirea desfiinţării sclaviei în SUA. „Coliba unchiului Tom” (1852) înfățișează viața african-americanilor sub sclavie. Romanul a fost foarte bine primit în SUA şi Anglia, dar și-a atras ura celor din sudul Statelor Unite, care erau în favoarea sclaviei. Când a întâlnit-o pe Stowe, Abraham Lincoln i-a spus: „Deci aceasta este mica bătrână ce a început acest nou război”.
La 14 iunie 1848 a avut loc unificarea guvernelor constituite la Izlaz și București și formarea guvernului provizoriu al Revoluției pașoptiste. Guvernul revoluționar de la București, nou constituit, a decretat înființarea drapelului național în culorile roșu, galben și albastru, cu deviza „Dreptate, Frăție”, a decis desființarea pedepsei cu moartea, desființarea rangurilor civile și înființarea „gvardiei civile”. În același timp, poetul Vasile Alecsandri a publicat în revista brașoveană „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, poezia „Hora Ardealului”.
Încă din 26 aprilie 1848, studenții români din Paris salutau noul guvern cu un steag național, având culorile albastru, auriu și roșu, „ca semn al unirii moldovenilor cu muntenii”. Decretul nr. 1 din 14/26 iunie 1848 al Guvernului provizoriu menționa că „Steagul Național va avea trei culori: albastru, galben, roșu”, urmând ca deviza scrisă pe flamuri să fie „Dreptate, Frăție”.
După înfrângerea revoluției, se va reveni la vechile steaguri, iar revoluționarii vor fi persecutați pentru vina de a fi purtat însemnele tricolore revoluționare.
Vasile Alecsandri, ca participant activ la mişcarea paşoptistă, este exilat, şi după ce călătoreşte prin Austria şi Germania, se stabileşte la Paris, unde se întâlnește cu alţi militanţi munteni. În perioada exilului el scrie poeziile „Adio Moldovei” şi „Sentinela română”. În 1849 Vasile Alecsandri pleacă, împreună cu ceilalţi exilaţi, la Braşov, apoi în Bucovina. La Cernăuți este primit de distinsa familie Hurmuzachi.
La 14 iunie 2016 a decedat Anatol Dumitraş, interpret moldovean de muzică ușoară. Anatol Dumitras s-a născut pe 14 noiembrie 1955, în comuna Larga din raionul Briceni, Moldova. Și-a făcut studiile la Școala tehnica nr. 1 din Cernăuţi. Își începe cariera muzicală în anul 1982 în calitate de solist al formației „Bucuria”. În 1983 a cântat în formația „Legenda”.
Pe parcursul anilor 1986-1989, 1993 a fost solist al formației „Plai”. Începând cu anul 1993 Anatol Dumitraș este solist ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Din anul 1989 și până în anul 1991 a fost solist și conducător artistic al formației „Olymp”, apoi în anii 1991-1994 — solist și conducător artistic al formației „Alai”. Are multe înregistrări la Radiodifuziunea și Televiziunea Națională de la Chișinău. În anul 1995 i s-a conferit titlul onorific Maestru în Artă al Republicii Moldova, iar în 2012 titlul onorific de Artist al Poporului. În decembrie 2012 a avut loc ultimul concert a lui Anatol Dumitraș la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, cu ocazia aniversării a 30 de ani pe scenă. Spre sfârșitul lunii iulie 2015 în presă s-a scris că artistul ar fi grav bolnav. Informațiile s-au adeverit, Dumitraș a fost internat la o clinică din București, alături de el fiind soția. Anatol Dumitraș s-a stins din viață în dimineața zilei de 14 iunie 2016 la Bucureşti, la vârsta de 60 de ani, răpus de cancer. A fost înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău cu ropote de aplauze. În cele peste trei decenii de activitate scenică, Anatol Dumitraș a lansat cinci albume și a susținut concerte în 57 de țări.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com