La 9 decembrie s-a născut John Milton, poet englez, superlativul englez liric alături de Shakespeare, faimos pentru poemul epic în versuri albe „Paradisul pierdut”, care reprezintă una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze. John Milton (1608-1674) a fost şi publicist. A studiat la Cambridge, după care şi-a desăvârşit pregătirea în Italia. A participat la Revoluţia burgheză din Anglia, militând pentru libertatea de exprimare şi pentru ideea de republică. Şi-a pierdut vederea în 1652, fiind nevoit să-şi dicteze creaţiile fiicei sau discipolilor săi. Capodopera sa este considerată cartea „Paradisul regăsit”.
La 9 decembrie 1671 are loc o răscoala împotriva domnitorului Moldovei Gheorghe Duca. Răsculaţii lăpușneni și orheieni, conduși de boierii Mihalcea Hâncu şi Apostol Durac, nemulţumiţi de fiscalitatea excesivă impusă de domnitor îl alungă pe Gheorghe Duca din ţară. Răsculații ocupă Iașiul, jefuiesc curțile și casele boierești și negustorești, omorând grecii pe care îi prind. Gheorghe Duca fuge peste Dunăre cu câțiva boieri. Se întoarce în scurt timp, cu o oaste în ajutor din partea turcilor și tătarilor. Astfel, la Iepureni, armata lui Duca, condusă de boierul Alexandru Buhuș, îi învinge pe răsculați, dispersându-i. Ulterior, răsculații sunt înfrânți la Pașcani din ținutul Orheiului și lângă satul Ulmu. Urmează represiunea lui Duca, mulți oameni din ținuturile răsculate fiind robiți de tătari, spânzurați sau trași în țeapă. În 1674 Mihalcea Hâncu este luat în robie de către tătari, iar fiul său, Dumitrașcu Hâncu, vinde o parte din avere pentru a-l răscumpăra, iar scăparea din robie l-ar fi făcut să ctitorească în 1678 o mănăstire în inima codrilor – mănăstirea Hâncu. De numele lui Hâncu este legată şi denumirea orașului Hâncești din Republica Moldova.
9 decembrie 1843 a apărut Prima felicitare de Crăciun. Pictorul şi academicianul britanic John Callcott Horsley a avut ideea ilustrării unei felicitări de Crăciun, la cererea lui Sir Henry Cole, unul dintre prietenii lui şi primul director al „Victoria and Albert Museum”. Acesta din urmă a sugerat realizarea unei felicitări de Crăciun pe care să o poată trimită celor dragi. Felicitarea prezenta o familie la masă şi cuvintele „Crăciun Fericit şi un An Nou fericit pentru tine”. Horsley a desenat prima felicitare de Crăciun în 1840, însă a ajuns la vânzare abia în 1843, când s-au comercializat 1000 bucăţi pentru 1 pence fiecare.
În ziua de 9 decembrie a anului 1885 s-a născut Daniel Ciugureanu, medic și politician român din Basarabia, prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti (1918). Daniel Ciugureanu (1885-1950) a fost deputat în Sfatul Ţării de la Chișinău, prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti, ministru pentru Basarabia în patru guverne ale României, deputat și senator la București, vicepreședintele Camerei Deputaţilor, vicepreședintele și președintele Senatului Regatului România Mare. Doctorul Daniel Ciugureanu a fost unul dintre fondatorii și fruntașii Partidului Naţional Moldovenesc și unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România. După Unire a fost ministru pentru Basarabia în patru guverne românești în perioada 9 aprilie/22 aprilie 1918 — 30 noiembrie 1919. Daniel Ciugureanu este considerat unul dintre oamenii de seamă ai vieții politice românești din prima jumătate a secolului trecut, personalitate care a contribuit esențial la Unirea Basarabiei cu Regatul României. Daniel Ciugureanu era de părere că nu există provincie mai românească decât Basarabia, că aceasta este o parte vie a unui corp prin care pulsează sânge din aceeași inimă. El nu putea concepe Basarabia în afara renașterii și întregirii naționale. Concepția respectivă și-a format-o datorită cunoașterii temeinice a istoriei românilor.
Daniel Ciugureanu a participat la toate etapele realizării Unirii, motiv pentru care Nicolae Iorga aprecia: „Când spui Basarabia îți aduci aminte de Ciugureanu și când spui Ciugureanu îți aduci aminte de Basarabia”. Arhiva politicianului a fost distrusă practic în totalitate de către securitatea comunistă română.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com