Toate țările-membre ale Uniunii Europene au ratificat Acordul de Asociere cu Ucraina, a anunțat Președintele ucrainean, Petro Poroșenko. „Parlamentul de la Bruxelles a ratificat Acordul de Asociere cu Ucraina”, a anunțat, cu o deosebită bucurie, liderul de la Kiev în cadrul unui mesaj televizat către cetățeni cu prilejul Zilei naționale a Demnității și Libertății, marcată la doi ani după începutul protestelor în masă din 2013, numite și Euromaidan. Așadar, visul ucrainenilor de a iniția integrarea europeană a statului lor este realizat cu o mare întârziere, pentru ratificarea Acordului de Asociere, care, de fapt, nimic nu garantează, fiind necesari doi ani de zile, dar și revolte sociale, răsturnare de regimuri politice, război în estul țării, victime…
Potrivit portalului oficial al Comisiei Europene, în momentul de față 23 de state-membre UE nu numai că au ratificat Acordul de Asociere cu Ucraina, dar au și realizat procedurile necesare de transmitere Secretariatului General al Consiliului UE a documentelor necesare. Este vorba de Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Spania, Franța, Marea Britanie, Ungaria, Croația, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Portugalia, Polonia, România, Suedia, Finlanda, Slovenia și Slovacia. În același timp, în pofida ratificării acordului, n-au finalizat procedurile necesare alte cinci state: Belgia, Cipru, Grecia, Italia și Olanda.
Este de menționat că în data de 6 aprilie 2016 în Olanda se va desfășura un referendum consultativ privind Acordul de Asociere cu Ucraina. Dacă nivelul de participare la vot va fi mai mic de 30 la sută, Guvernul de la Amsterdam va trebui să revizuiască acest acord, ceea ce pune sub semnul întrebării întregul proces de apropiere a Ucrainei de UE. Este de menționat că Amsterdamul a decis să cheltuiască pentru acest referendum circa 2 milioane de euro. Luând în calcul situația creată și posibilul eșec la acest referendum, Președintele ucrainean Petro Poroșenko a decis să întreprindă o serie de vizite în Olanda. Vizitele au ca scop mediatizarea problemei Ucrainei și inițierea unui dialog cu Amsterdamul.
În același timp, de la 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare și Acordul de Liber Schimb, care este parte din Acordul de Asociere (despre efectele Acordului de Liber Schimb). Aplicarea acestui acord comercial a fost negociat într-un format tripartit, cu participarea Rusiei, care se simte amenințată de o posibilă dezechilibrare comercială în urma apropierii economice a Ucrainei de UE. De fapt, Acordul de Asociere Ucraina-UE a fost semnat la 27 iunie 2014, fiind ratificat în mod sincron de Parlamentul de la Kiev și cel de la Bruxelles.
Așadar, la doi ani după Euromaidan, care cerea semnarea Acordului de Asociere cu UE, procesul formalităților necesare nu este încheiat încă, iar despre șanse reale de aderare nu prea vorbește nimeni la modul concret, atât din motivul gravei crize euro, a migrației și terorismului internațional cu care se confruntă UE, cât și din motivul situației instabile din Estul Ucrainei și aplicării lente a reformelor la Kiev. În cadrul mesajului televizat amintit mai sus Poroșenko a recunoscut faptul că reformele se desfășoară destul de lent, menționând că Ucraina și-a pregătit foarte mult timp sania pentru săniuș, însă speră că țara sa va dezvolta o viteză foarte mare de modernizare în viitor.
Marin GHERMAN, politolog