Creșterea gradului de conștientizare și reducere a riscurilor în Ucraina a fost pus în aplicare în Ucraina în 2015 de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), împreună cu Serviciul de Stat pentru Securitate Alimentară și Protecția Consumatorilor și Asociația ucraineană a crescătorilor de porci.
În data de 2 februarie a.c., în cadrul celei de-a doua faze a proiectului, BERD și FAO au transferat echipamentele de ultimă generație laboratoarelor ucrainene, îmbunătățind capacitatea serviciului veterinar din Ucraina de a efectua teste în timp util. Transferul a avut loc în timpul unei întâlniri la Institutul de Cercetări de Stat pentru Diagnosticul Laboratorului, Expertiza Veterinară și Sanitară.
Cu ajutorul echipamentelor noi și a instruirii, sectorul de porc ucrainean ia măsuri suplimentare pentru a-și spori monitorizarea și izolarea pestei porcine africane (ASF).
În ultimii ani, ASF – o boală porcină mortală care nu poate fi transmisă oamenilor, a pus în pericol sectorul de porc ucrainean și, împreună cu acesta, securitatea alimentară și mijloacele de existență ale multora din țară. Din anul 2012, au fost înregistrate 323 de focare ale bolii.
Răspândirea ASF în Ucraina a dus deja la consecințe socio-economice grave, în timp ce țara a luat măsuri pentru eradicarea bolii, piețele interne ale cărnii sunt afectate negativ.
Gradul de răspândire a ASF în Ucraina rămâne incert datorită capacităților limitate ale serviciilor veterinare oficiale din Ucraina pentru identificarea rapidă și confirmarea bolii. Potrivit previziunilor experților, impactul negativ al răspândirii sale în Ucraina este probabil să se aprofundeze dacă boala nu este controlată în mod corespunzător și rapid, ceea ce ar spori și mai mult riscurile pentru fermierii și prelucrătorii de carne de porc.
cotidianulagricol.ro