Organizatorii Festivalului Național „Căluşul Românesc” au reuşit să ducă orașul Slatina din România în Cartea Recordurilor, pentru a doua oară. Peste 1.050 de căluşari au jucat căluşul, miercuri, 7 iunie, pe esplanada din centrul Slatinei, în ciuda ploii torenţiale care s-a abătut asupra oraşului.
Un număr de 1.052 de persoane au jucat, simultan, căluşul, miercuri seara, pe esplanada din centrul Slatinei, ceea ce reprezintă un record naţional, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Cartea Recordurilor” România, prezenţi la eveniment, transmite corespondentul Mediafax.
Jocul căluşarilor nu a putut fi împiedicat nici măcar de ploaia torenţială care s-a pornit exact în momentul începerii demonstraţiei artistice.
Reprezentantul Asociaţiei ”Cartea Recordurilor” România, Augustin Neagoe, a fost cel care a confirmat atingerea unui nou record naţional privind numărul de persoane care au jucat căluşul, simultan.
Căluşul este o tradiţie care se păstrează încă în judeţul Olt şi a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii, o ceată formată din 7, 9 sau 11 căluşari colindă uliţele satului şi joacă în curţile localnicilor. Costumele căluşarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele şi panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a căluşarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante (usturoi, pelin — n.r.) şi un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de căluşari tot timpul jocului.
Foto: Mircea Criste