Petru Movilă: pagini puţin cunoscute ale vieţii

27 02 2021 LC PM 1

Mitropolitul Kievului, Petru Movilă, a constituit o epocă în istoria spiritualităţii ucrainene şi, iată, pe parcursul aproape a patru secole opera sa continuă să rămână un obiect de studiu. La finele anului trecut a avut loc cea de a treia Conferinţă internaţională „Mitropolitul Petru Movilă: pagini puţin cunoscute ale vieţii”. Materialele conferinţei au fost incluse şi editate într-o carte cu acelaşi titlu. Iar zilele acestea, la Agenţia Ukrinform a avut loc lansarea volumului „Mitropolitul Petru Movilă: pagini puţin cunoscute ale vieţii”.  Acţiunea a fost susţinută de Institutul de cercetări ştiinţifice ale căzăcimii din cadrul Institutului de Istorie a Ucraine al Academiei Naţionale de Ştiinţe al Ucrainei, Institutul bunei vecinătăţi şi de Uniunea Naţională a Etnografilor din Ucraina.

Lansarea cărţii a fost condusă de Teofil Rendiuc, trimisul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România, doctor în ştiinţe istorice, directorul Institutului bunei vecinătăţi, Radu Filip, consilier la Ambasada României în Ucraina, Silvestr, rectorul Academiei şi Seminarului Teologic din Kiev, Ruslan Bolbocean, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Ucraina,  Iuri Melniciuk, directorul Centrului ştiinţific şi de învăţământ pentru educarea patriotică a tineretului al Universităţii internaţionale de dezvoltare umană „Ucraina”, Oleksandr Sokolenko, directorul Muzeului de istorie şi cultură „Casa Uvarov”, membru al Uniunii Naţionale a Etnografilor din Ucraina. După cum au menţionat organizatorii acţiunii, aceasta este o încercare de a generaliza realizările ştiinţifice privind rolul lui Petru Movilă în consolidarea Bisericii Ortodoxe drept un mecanism ponderabil de unire şi al luptei de eliberare a poporului ucrainean, patrimoniul lui cultural şi de iluminare, ştiinţific şi pedagogic, precum şi activitatea de editor de carte.

27 02 2021 LC PM 2

„Am scos la lumină pagini despre Petru Movilă necunoscute publicului larg, atât din Ucraina, cât şi din România şi Moldova. Dacă vom uni potenţialul şi sursele ucrainene cu cele din România şi Moldova, se va primi un spaţiu ortodox enorm, în care Petru Movilă este nu numai o personalitate ce simbolizează prietenia dintre aceste trei popoare,  ci şi un însufleţitor al unităţii educative, culturale şi spirituale”, a relevat trimisul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România, doctorul în ştiinţe istorice, directorul Institutului bunei vecinătăţi, Teofil Rendiuc.

Volumul „Mitropolitul Petru Movilă: pagini puţin cunoscute ale vieţii” este destinat unui cerc larg de cititori.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий