Istoricul zilei: 30 august
La 30 august 1897, la București s-a născut Aurel Petrescu, cel care urma să devină regizor și operator, pionier al filmului de animație românesc.
Exact cu o sută de ani în urmă, în 1920, Aurel Petrescu a creat filmul de animație „Păcală în lună” la Casa de producție „Soarele” a lui Erich Pommer. Acesta a fost primul film de animație românesc, inspirat din folclor, și prezentat în luna aprilie a aceluiași an la Cinematograful militar din București. Autorul îl considera ca fiind o „comedie bufă cu desene animate”. La realizarea filmului s-au implicat și inginerul chimist Constantin Ionescu-Cioc împreună cu operatorul Constantin Ivanovici. Întregul film avea o lungime de aproximativ 30 metri.
Din păcate, desenul animat nu s-a păstrat până în prezent, însă la Arhiva Națională de filme este un album cu 240 de așa-numite „capete de film”, fotograme din creațiile lui Aurel Petrescu. Așa s-a reușit reconstruirea pe cât posibilă a operei lui Aurel Petrescu, considerat „cel mai prolific autor din epoca pionieratului filmului românesc de animație”.
Succesul acestui film l-a determinat să continue, realizând noi filme despre Păcală: „Păcală amorezat“ (1925) și apoi „Păcală și Tândală la București» (1926). Între anii 1923 și 1927, Aurel Petrescu realizează un ciclu de desene animate umoristice, grupate sub denumirea de «D’ale zilei“.
Desenele animate ale caricaturistului Aurel Petrescu s-au născut sub influența celor americane și franceze din acea epocă. Realizate majoritar cu tehnica mixtă a desenului clasic și a cartoanelor decupate, personajele sale se mișcau simplu, doar din articulații, ceea ce îi făcu pe unii comentatori ai epocii să spună că desenele lui Petrescu ar trebui să se numească „articulate», nu animate.
În anul 1947 Aurel Petrescu s-a străduit să obțină sprijin oficial pentru realizarea unor filme de animație după basmele lui Ion Creangă : „Punguța cu doi bani” și „Capra cu trei iezi”. Din ultimul film s-au păstrat doar fragmente ale încercărilor sale (capra și iezii pe prispa casei, joaca iezilor).
Aurel Petrescu a decedat în ziua de 30 aprilie 1948 în București, la vârsta de doar 51 de ani.
(V. K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com