Funcționarii de la serviciile comunale și de la companiile de distribuire a agenților energetici, mai ales după majorarea tarifelor, preferă să opereze cu cifre mari. În facturile expediate consumatorilor ei indică și suma care poate fi achitată în avans, pentru următoarea lună. Aceasta îi cam derutează pe oameni și mulți iau suma în plus drept datorie și stau la îndoială: s-o plătească sau nu.
S-a întâmplat așa că la începutul sezonului de încălzire gospodarii casnici din satele ce fac parte din Comunitatea Teritorială Unită Mămăliga, raionul Noua Suliță, au primit facturi cu sume care au stârnit nedumerirea acestora și i-au apucat căldurile: „Nu se poate să avem asemenea datorii!”, și-au zis ei și s-au dus la Compania „Cernivțigaz” ca să clarifice situația. Au răsuflat ușurat când li s-a confirmat că nu au datorii la consumul de gaz, iar suma adăugătoare de pe factură indică plata în prealabil pentru 300-400 metri cubi de gaz.
Dacă nu ai datorii, ți se dă undă verde la primirea subvențiilor din partea statului și aceasta i-a bucurat pe bieții săteni.
Dar, iată, într-o altă Comunitate Teritorială Unită din raion – Noua Suliță – la începutul săptămânii curente au fost clarificate prețurile pentru energia termică. Din explicațiile date de întreprinderea producătoare de energie termică reiese că s-a scumpit nu numai gazul, dar și lemnele, folosite la cazangerie. Și totuși, Comitetul executiv a adoptat tarife mai mici decât cereau producătorii. Urmează să le achite doar instituțiile bugetare, fiindcă nici unul dintre consumatorii privați nu se folosesc de rețeaua termică centralizată. Ei au trecut la încălzire autonomă.