În 2021 regretatul poet crăsnean, Ilie Motrescu, ar fi împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Desigur, ne vine greu să ne imaginăm cum ar fi arătat astăzi poetul dacă ar fi trăit. Plecat în veşnicie, la nici 28 de ani împliniți, el a rămas în memoria celor care l-au cunoscut personal, dar și în imaginea celor ce nu l-au cunoscut, mereu tânăr.
Suita de manifestări omagiale a debutat anul acesta la București. Capitala României pe tot parcursul lunii iulie este gazda unei expoziții de valoare, sub genericul „Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere”, aflată în incinta Muzeului Național al Literaturii Române. Expoziția a fost pregătită cu multă muncă și efort de neobositul domn Laurențiu Dragomir, președintele App Protecția Patrimoniului. Domnia sa, anume prin intermediul familiei Motrescu de la Crasna, s-a apropiat mult de Nordul Bucovinei, deoarece are cărți publicate despre monumentele de cult din ținutul nostru, a pregătit cu susținerea și ajutorul fraților și surorii Motrescu (cu părere de rău cei mai mulți trecuți deja în eternitate), monografia acestei comune, cât și o carte despre regretatul lor frate – „Ilie Motrescu – Restituiri”. Acum a adunat materiale despre poet și obiecte vechi din Crasna, expuse în cele două săli oferite gratuit de direcția Muzeului Național al Literaturii Române. La pregătirea acestei expoziții și-a adus contribuția subsemnata care a donat cărțile dedicate lui Ilie Motrescu (4 la număr), cele ale poetului, printre care „Cântarea Carpaților”, apărută deja în 3 variante, ultima bilingvă, „Folclor crăsnean” cules de regretatul poet, cât și cartea „Am iubit cu atâta nădejde…”, semnată de fostul prieten al lui Ilie Motrescu, Ion Țâbuleac de la Chișinău, decedat şi el. De asemenea, am transmis și cărțile altor autori, în care sunt incluse fie versuri ale copământeanului nostru, fie materiale în proză dedicate scurtei sale vieți și operei nemuritoare, ziarele cu materialele proprii, dar și a altor autori, portretul pictat de pictorul ucrainean Mykola Bendas, traducerile în ucraineană, realizate de Maria Gulei. (Păcat că a lipsit de a expoziția dată ștergarul cu chipul poetului, cusut de profesoara și meșterița populară ucraineană Liubov Vascul). Avocatul, poetul și epigramistul Emil Ianuș din comuna Horodnicu de Sus, România, a sculptat în lemn un basorelief al poetului martir, care l-a oferit pentru câteva zile expoziției în cauză, mai departe urmând să-și ocupe locul în colecția sa.
Pe data de 6 iulie curent a avut loc vernisajul expoziției în cauză, la care au fost invitați și câțiva bucovineni printre care subsemnata, Natalia Clioț, conducătoarea artistică a Căminului cultural din Pătrăuții de Jos, Vasile Barbuța, nepotul fratelui mai mare al poetului Constantin Motrescu.
De la București ne-au onorat cu prezența lor domnul director al Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, avocatul Antonie Popescu, scriitorul, directorul Centrului Cărți al Institutului Cultural Român, Andrei Novac, restauratoarea și muzeografa, Petronela Fotea, de la Muzeul Țăranului Român, mereu neobosita activistă a Asociației ASCIOR, directoarea executivă a acestei prestigioase organizații creștine de binefacere, dar și a Fundației Spirituale „Mihai Eminescu”, doamna Angelica Stănciuloiu, domnul Senior Editor al revistei „Independența română”, participant al conferințelor de la Pitești în memoria celor ce au avut de suferit de pe urma regimului comunist, organizat de Fundația culturală „Memoria”, Horațiu Măndășescu, alți oameni de bună credință, lucrători ai Muzeului, invitați.
În cuvântul de deschidere gazda acestei expoziții, directorul Muzeului Național al Literaturii române, Ioan Cristescu, a menționat valoarea și importanța organizării unor asemenea măsuri culturale, felul cum sunt apreciate, vizitate și a propus de a tipări o monografie despre poetul crăsnean Ilie Motrescu. Domnul Laurențiu Dragomir s-a referit la felul organizării acestei expoziții și a vernisajului în cauză, la personalitatea poetului, numit „un Labiș al Bucovinei”, la faptul că ea va fi transferată după închiderea sezonului la baștina poetului, la Crasna. Personal am vorbit mai detailat despre viața și activitatea poetului, ziaristului, folcloristului și patriotului român, Ilie Motrescu. Am menționat, bineînțeles, efortul și munca depusă de domnul laurențiu Dragomir în pregătirea expoziției „Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere”. Am mulțumit și direcției Muzeului Național al Literaturii Române, tuturor invitațiilor pentru faptul că au fost prezenți la omagierea poetului nordbucovinean. Celor prezenți le-am dăruit câte un exemplar al revistei pentru copii „Recreația mare” (fondator Marina Șapca), dar și câteva cărți. Directorul Muzeului, la rândul său, ne-a dăruit câteva cărți de mare valoare literară. Îi mulțumim. Le mulțumim din suflet tuturor celor care au fost prezenți la vernisaj, care au vizitat și vor vizita în continuare expoziția. Datorită efortului depus de domnul Laurențiu Dragomir, dar și a câtorva crăsneni, această valoroasă expoziție va fi transferată în incinta unei încăperi care se amenajează acum, la Gimnaziul din Crasna, unde va fi organizată și comemorarea poetului Ilie Motrescu. Măsuri omagiale vor mai fi organizate pe tot parcursul acestui an, în mai multe localități din Nordul Bucovinei. Numele poetului-martir Ilie Motrescu nu va fi dat uitării. Este de datoria noastră a tuturor să păstrăm vie memoria sa.
Eleonora SCHIPOR
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com