Acţiunile Italiei privind posibila blocare a sancțiunilor UE împotriva Rusiei, poate duce la escaladarea situaţiei în Donbas și provoca o nouă criză în jurul acordurilor de la Minsk, a declarat pentru Segodnea.ua analistul politic ucrainean Volodymyr Fesenko, citat de Libertatea Cuvântului.
„Aceasta nu este poziția Italiei, ci a unor politicieni aparte ajunşi la putere. În momentul de faţă nu vorbim de o poziţie oficială. Este vorba de o declaraţie de intenţie. Evident riscul rămâne. Din câte știu, conducerea Uniunii Europene și țările europene importante nu intenționează să renunțe la politica comună a sancțiunilor. Poate apărea o situație neplăcută pentru Bruxelles, când de exemplu, italienii vor refuza în mod individual la regimul de sancţiuni. Ei pot încerca să blocheze decizia generală privind sancțiunile. Dar în acest caz se poate ajunge la prăbuşirea acordurilor de la Minsk «, a explicat expertul.
Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat ieri la Moscova că Roma consideră Rusia un jucator global esenţial și l-a invitat pe liderul de la Kremlin în Italia. Conte a cerut Uniunii Europene să ridice sancțiunile economice impuse Rusiei.
Un alt analist politic ucrainean, Taras Berezoveţ, consideră că UE în viitorul apropiat se poate confrunta cu o criză economică, agravată de problemele economice ale Italiei.
„Această criză nu s-a născut azi, dar a fost agravată de noul buget adoptat în Italia, care acum este criticat în mod activ la Bruxelles. Această criză italiană amenință întreaga Uniune Europeană. Adică suntem în pragul unei noi recesiuni și a unui nou val de criză economică «, spune Berezoveţ .
Anterior, ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputovici, a declarat că retorica liderilor italieni cu privire la „inutilitatea» sancțiunilor împotriva Rusiei este doar o modalitate de a-și rezolva problemele economice și, într-un fel, de a îmbunătăți comerțul cu ruşii. Potrivit lui, discuțiile privind sancțiunile împotriva Rusiei în cadrul UE sunt într-adevăr în plină desfășurare.
Reamintim că premierul italian Giuseppe Conte consideră că sancțiunile UE împotriva Rusiei ar trebui să fie o măsură temporară. Anterior, viceprim-ministrul și ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a numit anexarea Crimeei deRusia „legală», iar Revoluția Demnității din Ucraina — „un fals”.