Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cea mai mare organizație interguvernamentală de apărare colectivă din Europa de Vest și America de Nord, împlinește astăzi 76 de ani. De la înființarea sa, numărul statelor membre NATO a crescut de la 12 la 32. Ultimele care au aderat au fost statele care anterior aveau un statut neutru, dar, din cauza agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, a avut loc o schimbare în opinia publică și, în consecință, în politica externă a acestor țări. În prezent, Ucraina este singurul candidat oficial pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică.
Cu ocazia celei de-a 76-a aniversări a NATO, la Cernăuți a avut loc o masă rotundă internațională cu tema „Probleme de securitate euro-atlantică în contextul provocărilor geopolitice actuale”. Participanții au discutat o serie de subiecte de actualitate, printre care
rolul diplomației parlamentare în contextul războiului și al reconstrucției postbelice;
turbulențele globale și regiunea Mării Negre: cum să supraviețuim într-o „furtună perfectă”?
La reuniune a participat vicepreședintele Consiliului Regional, Myhailo Pavliuk. Acesta a subliniat că unul dintre aspectele-cheie în cadrul negocierilor internaționale ar trebui să fie protecția cetățenilor și garanțiile de securitate pentru țara noastră. „Ușile NATO rămân deschise pentru Ucraina. Cel puțin la nivelul deciziilor și declarațiilor de la summit. Așa că haideți să luptăm pentru asta. Fără îndoială, în ciuda respingerii agresorului și a sprijinului forțelor noastre armate, sarcina noastră este de a îndeplini treptat criteriile pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO. Democrația, drepturile minorităților noastre, opoziția parlamentară, libertatea de exprimare — toate acestea sunt importante”, a spus oficialul. El a subliniat, de asemenea, că Ucraina are o experiență unică în confruntarea militară și contracararea operațiunilor informațional-psihologice, care va fi importantă și utilă pentru întreaga Alianță, se menționează în postarea pe Facebook a Consiliului Regional Cernăuți.
La masa rotundă au participat și au luat cuvântul Irina Loredana Stănculescu, doctor în drept, Consulul General al României la Cernăuți; Mykola Yarmystyi, doctor în administrație publică, director al Centrului Regional de Formare Avansată din Cernăuți; Maria Ionova, președinte al Subcomitetului de asigurare legislativă pentru punerea în aplicare a cursului strategic al statului privind aderarea deplină la UE și NATO al Comitetului Radei Supreme pentru politică externă și cooperare interparlamentară; Evghen Magda, doctor în științe politice, director al Institutului de Politică Mondială, profesor asociat al Universității Tehnice Naționale din Ucraina „Institutul Politehnic „I. Sikorski” din Kiev”; reprezentanți ai Institutului Diplomatic Român.
„România, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, a demonstrat prin toate acțiunile administrației, profesionalism în consolidarea securității și apărarea valorilor împărtășite de statele democratice. Pe fondalul unei politici externe predictibile, România contribuie în mod esențial la securitatea Europei, inclusiv prin sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei, angajate pe un parcurs european ireversibil”, a relevat în cadrul ședinței la masa rotundă Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.
Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Regional Cernăuți, Administrația Militară Regională Cernăuți, Centrul Regional de Formare Avansată Cernăuți, Consulatul General al României la Cernăuți, ONG „Centrul pentru narative politice ale democrației”, ONG „Centrul pentru inițiative locale actuale”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com